Zzp'er houdt last van ongewenste telefoontjes ondanks maatregelen KVK

Vorige week kondigde de Kamer van Koophandel (KVK) aan te stoppen met het product 'Adressenbestand Online'. Betekent dit ook dat je als zzp'er nu eindelijk verlost bent van de overlast van deze telemarketing? Waarom stopt de KVK met dit product? Komt dit door de kritiek van de Autoriteit Persoonsgegevens die vindt dat de KVK niet voldoet aan de privacyregels?

In Radar hebben we regelmatig bericht over zzp'ers die veelvuldig worden gebeld door commerciële bedrijven met agressieve telefonische verkoop. Eerder melde de KVK nog in onze uitzending dat het register wettelijk verplicht is om gegevens te verstrekken aan iedereen die er om vraagt. Wat is er veranderd? Wie heeft er gelijk?

Terugkijken Radar: Agressieve verkoop van energiecontracten aan kleine ondernemers

In de studio zit Claudia Zuiderwijk, voorzitter van de Raad van bestuur van de KVK. Zij gaat uitleggen hoe het precies zit en geeft vooral aan dat dit gaat om een stap, maar dat er een wetswijziging nodig is om dit helemaal te stoppen.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft al eerder aangegeven dat de KVK met het product waarmee organisaties nieuwe klanten kunnen werven, niet voldoet aan de privacyregels en is blij dat de KVK met dit product stopt. Maar ze houden ook scherp in de gaten of er niet meer producten zijn met privacyrisico's. KVK heeft aangegeven dat te onderzoeken. Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP: 'Blijken producten niet te kloppen, dan moet de KVK maatregelen treffen. Als wij de maatregelen niet voldoende vinden, dan volgen maatregelen. Wij verwachten voor het einde van 2019 resultaat.'

Lees ook: Ben je zzp'er en wil je niet benaderd worden voor reclame? Dit kun je doen

'Wetswijziging nodig'

Zuiderwijk al aangegeven dat zij ook ziet dat zzp'ers meer bescherming nodig hebben. 'Om de overlast voor zzp'ers echt te beperken is een wetswijziging nodig. Alleen wel een die aan de ene kant de privacy van zzp'ers beter beschermt en aan de andere kant de mkb'ers en andere bedrijven toe blijft staan om de gegevens uit het register te gebruiken om te ondernemen', aldus Zuiderwijk. 'Een kapper moet kunnen checken hoeveel kapsalons in de buurt aanwezig zijn'. 

De AP pleit ook voor een wijziging van de Handelsregisterwet. Het AP heeft een ongevraagd advies gegeven aan de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Wolfsen: 'Met de huidige wetgeving is het dweilen met de kraan open. Alle informatieproducten worden nu in principe aan iedereen geleverd. Ook de producten die vanuit het oogpunt van privacy riskant zijn. Dan helpt het als de staatssecretaris de wet zo aanpast dat niet iedereen alles zo maar kan krijgen en zo de kraan een beetje dichter draait. Dit kan zonder dat de belangrijke functie van het Handelsregister in gevaar komt. Dan kunnen wij als toezichthouder ook beter optreden tegen partijen die persoonsgegevens uit het Handelsregister verkeerd gebruiken.'

Meer over:

Forumreacties (3)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 18-03-2019 14:33
  De KVK stopt met het doorverkopen van adressenbestanden van zzp'ers, dat maakte de KVK afgelopen week bekend. Al vaker besteedde Radar aandacht aan bedrijven die gebruik maken van deze bestanden om vervolgens via colportage zzp'ers aan dure, ongewilde abonnementen te krijgen. Dat de KVK deze stap zet is goed nieuws, maar zijn de zzp'ers nu af van de ongevraagde telefoontjes en bezoekjes van verkopers?

  Bekijk het fragment over dit onderwerp terug
 • J
  • Jark
  • 18-03-2019 23:35
  Dat was nog niet eerder bekend gemaakt door de media 😀
 • R
  • renewouters
  • 20-03-2019 06:09
  Je hebt geen KvK gegevens nodig om informatie over Zzp-ers te vinden.
Alle reacties (3)

Ook interessant