Afwijkende groenten en fruit in supermarkt - reactie CBL en supermarkten

Afwijkende groenten en fruit in supermarkt - reactie CBL en supermarkten

Hieronder lees je de reacties van het CBL en supermarkten naar aanleiding van de uitzending van 17 augustus 2019 over afwijkende groente en fruit.

Reactie CBL 

Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, oftewel de brancheorganisatie van de supermarkten, reageert dat veel misvormde groente en fruit op een andere manier in de supermarkten komen. Hij zegt dat er een enorme productie is in Nederland van groente en fruit die wel goed zijn, dus recht en zonder beschadigingen. 'Als je kromme komkommers gaat verkopen, verkoop je geen rechte komkommers. Die zijn er ook in overvloed. Producten die niet aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen, worden nog wel verwerkt in bijvoorbeeld appelmoes of gesneden groente. Courgettes die niet helemaal recht zijn worden in maaltijdcomponenten verwerkt. In die zin wordt er ook niet verschrikkelijk veel verspild. Het is niet waar dat producten die enigszins van de maat afwijken worden verspild.'

'We zijn er niet per se heel gelukkig mee dat er Europese kwaliteitsnormen zijn.' CBL-directeur Jansen zegt dat er wel wat kwaliteitsnormen afgeschaft mogen worden.

Reacties supermarkten 

Jumbo vindt het belangrijk dat telers door veranderende weersomstandigheden niet blijven zitten met groente en fruit. Jumbo kijkt daarom of van de huidige afspraken qua vorm afgeweken kan worden.

Lidl zegt dat producten die er anders uitzien worden verwerkt in salades en tomatensaus. Onder de noemer verspil-me-nietjes verkoopt Lidl producten die telers over hebben of in het seizoen zijn, zoals dikkere en minder rechte asperges en kleinere Elstar-appels die tegen gereduceerde prijs worden verkocht. 

'Met betrekking tot de droogte of wanneer er problemen met of tekorten in de oogst worden gesignaleerd, gaan we ook in gesprek met de betreffende leverancier over inkoopspecificaties. Over het algemeen streven we ernaar om de hoogst mogelijke kwaliteit in te kopen van het aanbod dat op dat moment beschikbaar is. Hollandse pruimen zijn inderdaad een gevoelig product. Van dit fruit nemen we nu zowel de grote pruimen, alsook de kleinere pruimpjes af, zodat we de boer daarin ontlasten en voedselverspilling tot het minimum beperken. Ook kan het zijn dat de rode paprika's die nu in de winkels liggen wat bonter aangeleverd zijn.' 

Bekijk hier de uitzending over afwijkende groente en fruit

Afbeelding via Kromkommer

Meer over:

Ook interessant