toggle menu

Banken niet transparant over boeterente - reactie Rabobank

Banken niet transparant over boeterente - reactie Rabobank

Hieronder lees je de reactie van de Rabobank op de uitzending van Radar over boeterente. Uit die uitzending blijkt dat banken nog altijd niet transparant zijn over de berekeningen van de boeterente.

'Pro-forma aflosnota
Uiteraard wil Rabobank transparant zijn over de dienstverlening naar onze klanten. Daar hoort ook bij dat wij klanten een pro-forma aflosnota verstrekken op het moment dat dat gewenst is. Helaas blijkt nu dat het verstrekken van de nota bij een klein aantal klanten niet goed is gegaan. Dat is niet zoals het hoort.

Het meesturen van een berekening was tot voor kort nog geen vast onderdeel van hoe wij onze klanten informeren. Dat heeft Ikbenfrits dus terecht geconstateerd. We hadden dit zelf  ook op het vizier.

Dat wil niet zeggen dat deze berekening niet beschikbaar was. Met het ingaan van de wet en de leidraad van de AFM hebben we ons eerst gefocust op de mogelijkheid voor klanten om online een berekening te maken (in de Rabo Bankieren App en Online Bankieren). 95% van onze klanten oriënteert zich namelijk daar.

Vandaag de dag zijn ook onze adviseurs goed uitgerust om een toelichting op de berekening te verstrekken. Helaas is geconstateerd dat dit ook soms nog fout gaat. Gelukkig heeft dit geen enkele impact op de berekening van de boeterente. Dit geschiedt conform de leidraad van de AFM.

Onderzoek Ikbenfrits
Vorige maand hebben we de vijf punten die Ikbenfrits heeft aangekaart aangepast. Dit maakt de toelichting duidelijker en transparanter. Voor de volledigheid, punt 1 tot en met 4 zijn opgenomen. Dit betreft:

1.       Het product/label van de betreffende hypotheek/het betreffende leningdeel

2.       De toegepaste loan to value bij het bepalen van de contractrente

3.       Kortingen in de contractrente

4.       De risicoklasse voor het bepalen van de vergelijkingsrente

Historische rentestanden en actuele tarieven zijn online op Rabobank.nl terug te vinden:

Als de klant vandaag een berekening ontvangt, kan de vergelijkingsrente vandaag gecontroleerd worden. De tarieven worden op donderdag en gaan in op maandag en gelden dan voor de komende week.

Contact
Mocht het zo zijn dat klanten op enig terrein ongemak hebben ervaren, dan kunnen zij contact opnemen. We staan klaar om klanten inzicht te geven in de berekening van de boeterente. Tevens is informatie over de boeterenteberekening beschikbaar via de online kanalen:

  • Rabo Bankieren app, onder hypothekenoverzicht => services => extra aflossen
  • Online bankieren (beveiligde internetbankieren omgeving Rabobank.nl, onder hypothekenoverzicht => services => extra aflossen)'

Ook interessant