toggle menu

HDMI-test

De kans is groot dat de term HDMI je bekend in de oren klinkt. Nieuwe televisies, bluray-spelers, laptops en tal van andere apparaten maken gebruik van deze techniek. Dankzij HDMI kan je met één kabel geluid en beeld overbrengen naar je televisie. Maar wat is een goede HDMI-kabel? Er zijn kabels te koop voor een paar euro, voor een paar tientjes en zelfs kabels van honderden euro’s.  Maar is een dure kabel beter dan een goedkope kabel? Wij zoeken het uit.

Wat is HDMI

HDMI staat voor High Definition Multimedia Interface. Hiermee stuur je eenvoudig je audio en video in digitale vorm naar bijvoorbeeld je televisie. Het enige wat je nodig hebt, is een apparaat met een HDMI-ingang (zoals een televisie of laptop) en een apparaat met een HDMI-uitgang (zoals een Bluray-speler of een digitale-tv ontvanger). Die moet je dan alleen nog verbinden via een HDMI-kabel.

Het grote voordeel van HDMI is dat het een digitaal signaal is. De kwaliteit is hierdoor een stuk beter en er vindt op korte afstand geen kwaliteitsverlies plaats. Daarnaast stuurt HDMI beeld én geluid door. Je hebt dus nog maar één kabel nodig, en niet meer zoals eerst een video- en audiokabel.

Kijk hier voor meer informatie over HDMI.

De test

Wij bekijken samen met drie experts vijf kabels in verschillende prijsklassen:

Action:     2,99

ICIDU:     14,99

Hama:     39,99

Profigold: 69,99

Monster:  139,99

Onze testopstelling bestaat uit vijf identieke flatscreen-televisies en vijf identieke bluray-spelers. Onze eerste expert, Johan de Groot, sluit de vijf verschillende kabels voor ons aan.  Johan de Groot  heeft jaren als adviseur gewerkt in de audio- en videobranche en heeft de website avblog.nl opgericht. Hij kijkt naar de stevigheid van de kabel en hoe deze aansluit op de apparaten.

Onze tweede expert is Jeroen Damen. Hij is colorist en soundeditor en werkte in post-productie aan nationale speelfilms zoals Schipper van Kameleon en Paard van Sinterklaas. Hij bekijkt per tv wat het kwaliteit is van het beeld en geluid. Hij let vooral op kleine imperfecties van het beeld.

Onze laatste expert is filmrecensent Jac. Goderie. Hij heeft jaren ervaring met het kijken van films en gaat er eens goed voor zitten om de kwaliteit van het beeld te beoordelen.

Verschillen

Johan de Groot merkt een aantal verschillen tussen de kabels. Sommige kabels zijn wat stugger. Hierdoor is het wat lastiger om de kabel te buigen. Ook zit er verschil in de connectoren waardoor sommige kabels wat minder stevig in de televisie zitten. Twee kabels hebben zijn voorkeur. Als eerste de kabel van Monster. De is stevig en sluit goed aan op de apparaten. De tweede keus is de goedkope kabel van de Action. Lekker flexibel en zit stevig aangesloten.

Jeroen Damen heeft het lastig met het beoordelen van het beeld en geluid. Hij kan geen verschil zien en horen tussen de verschillende kabels. ‘Als er een kabel tussen zou zitten die kwalitatief niet goed zou zijn, dan moet ik dat kunnen zien. Ik zie geen oneffenheden of iets dergelijks.’ Zijn collega-expert Jac. Goderie heeft wel een lichte voorkeur. Volgens hem is het beeld van televisie nummer vier net iets scherper. En laat dat nou net de goedkoopste kabel zijn die we hebben getest, de kabel van de Action.

Conclusie

De experts zijn het er over eens. Er zit qua signaal bijna geen verschil tussen de kabels.  Als consument kan je dus flink wat geld besparen door voor een goedkope kabel te kiezen. Jeroen en Johan begrijpen wel dat een duurdere kabel nuttig kan zijn. ‘Als je de kabel veel verplaatst, of in natte omstandigheden moet werken, dan gaat zo’n dure kabel wel langer mee. Maar voor huis-tuin-keuken-gebruik is een goedkope kabel goed genoeg.’ Aldus Jeroen. Johan heeft de zelfde mening, maar wijst er wel op dat als je kabel langer dan vijf meter is, er wel een verschil kan zijn in kwaliteit.

Gerelateerd

Ook interessant