Is de Grip test betrouwbaar? – Reactie NVOG en Grip Fertility

Is de Grip test betrouwbaar? – Reactie NVOG en Grip Fertility

NVOG en Grip Fertility hebben gereageerd op de uitzending over de betrouwbaarheid van de Grip test. Dit is hun gehele reactie.

Naar aanleiding van het Radar onderzoek hebben Annemiek namens de NVOG en Anne Marie namens Grip met elkaar gebeld. Wat vooral opviel in het gesprek is dat we hetzelfde doel hebben: we willen jonge vrouwen er tijdig van bewust maken dat vruchtbaarheid eindig is, door ze zo goed mogelijk te informeren. 

We hebben afgesproken dat de NVOG bereid is om naar de huidige website en de huidige marketing materialen van Grip te kijken om te zien waar conclusies beter geformuleerd kunnen worden, zodat deze niet de indruk wekken dat vrouwen hun kinderwens veilig kunnen uitstellen en nog lang vruchtbaar zijn. Grip gaat een officiële studie opzetten om bij te houden wat vrouwen die een test gedaan hebben beslissen op basis van hun resultaten, zodat we concrete data hebben om het effect van testen te meten.

Ondanks ons gezamenlijke doel zijn we het niet eens geworden over de meerwaarde van de bloedtest en de manier waarop deze wordt gepromoot. De NVOG blijft van mening dat de bloedtest slechts een beperkt voorspellende waarde heeft, met als gevolg dat een goede uitslag vrouwen onterecht gerust kan stellen waardoor de kans op uitstel van kinderwens ontstaat. De NVOG blijft bang dat dit kan leiden tot toename van vruchtbaarheidsproblemen en ongewenste kinderloosheid.

We wilden jullie op de hoogte houden van wat jullie onderzoek teweeg gebracht heeft, en we zien er naar uit om samen vrouwen toekomstig leed te besparen. 

Vriendelijke groet,
Annemiek Nap & Anne Marie Droste

Forumreacties (2)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 16-11-2020 10:16
  Met de Grip test kun je volgens het bedrijf Grip Fertility de meest voorkomende oorzaken van verminderde vruchtbaarheid uitsluiten. Maar wat zegt dat?

  Meer over dit onderwerp: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/kun-je-je-eigen-vruchtbaarheid-meten-radar-checkt/
 • D
  • Duc
  • 16-11-2020 12:46
  Waarom een duur test kit kopen als je dergelijke testen gratis via de huisarts kan aanvragen. Indien dan blijkt dat bepaalde waarden invloed hebben op de vruchtbaarheid dan kan de huisarts medicatie voorschrijven of je doorsturen naar een gynaecoloog. Stuk veiliger dan uitslagen van een test via websites, waarvan je geen idee hebt of deze uitslagen daadwerkelijk kloppen.
Alle reacties (2)

Ook interessant