toggle menu

Reactie minister Van Nieuwenhuizen op oneerlijke rijscholen over slagingspercentages

Reactie minister Van Nieuwenhuizen op oneerlijke rijscholen over slagingspercentages

Hieronder is de reactie van de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora Van Nieuwenhuizen, te lezen bij het item rijscholen die niet eerlijk zijn over de slagingspercentages. Dit zat in de uitzending van 7 januari 2019.

Hoe reageert de minister op de onderzoeksresultaten van Radar waaruit blijkt dat de helft van de rijscholen niet het juiste slagingspercentage vermeldt?

Het is bekend dat er binnen de rijschoolbranche een groep van sjoemelende en frauderende rijscholen actief is. Deze rijscholen benadelen leerlingen met ogenschijnlijk goedkope lessen en onjuiste slagingspercentages. Ook de branche zelf en het CBR en IBKI (exameninstituut voor rijinstructeurs) hebben hier last van. Dat is onacceptabel.
Momenteel ligt er in de Eerste Kamer een voorstel voor een wetswijziging waarmee een VOG voor rijinstructeurs verplicht wordt. Iemand die eerder veroordeeld is voor bijvoorbeeld fraude, mag het beroep van rijinstructeur dan niet meer uitvoeren. Het streven is dat de verplichte VOG voor rijinstructeurs per 1 januari 2020 ingaat.
Ook is het ministerie, samen met het CBR en IBKI, in gesprek met de brancheorganisaties BOVAG, FAM en VRB over extra maatregelen om wangedrag van rijschoolhouders aan te pakken. Het CBR komt in januari met een voorstel aan het ministerie voor die extra maatregelen. Iemand die rijlessen wil gaan volgen, raden we aan altijd eerst op de website van het CBR te kijken. Daar staat waar je allemaal op moet letten bij het kiezen van een goede rijschool. Ook zijn er de objectieve slagingspercentages van rijscholen te vinden.

Welke maatregelen is de minister voornemens te nemen om de problematiek rondom spookrijscholen tegen te gaan?

Het CBR komt als gezegd in januari met een voorstel voor verdere maatregelen om de problemen binnen de rijschoolbranche aan te pakken. Die maatregelen richten zich onder meer op de zogenaamde spookrijscholen: dubbele inschrijvingen onder eenzelfde naam bij de kamer van Koophandel. Er wordt onder andere bekeken of bij de inschrijving van een rijschool voortaan meerdere inschrijvingen per KvK-vestigingsnummer kunnen worden verboden.

Heeft de minister er vertrouwen in dat een vrijwillig keurmerk voor rijschoolhouders de problematiek rondom sjoemelende rijscholen tegen gaat?

Het is goed dat er vanuit de branche wordt gewerkt aan een certificeringssysteem met een keurmerk. Daarmee kan de markt een duidelijk signaal afgeven en klanten helpen om een goede keuze te maken. Het CBR ondersteunt de rijscholenbranches dan ook in het opzetten van dit keurmerk.

Is de minister bereid om het rijleskeurmerk verplicht te stellen voor rijschoolhouders?

We zijn als gezegd bezig met extra maatregelen. We kijken eerst welk effect dat heeft en vervolgens wat er verder nodig is om de problemen in de sector aan te pakken.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant