Wietolie - reactie NVWA

Wietolie - reactie NVWA

Over de controle op de CBD-olie, naar aanleiding van de uitzending van Radar over dit onderwerp (02-10-2017) laat de NVWA het volgende weten:

'De NVWA is bekend met de toenemende populariteit van CBD-olie. De NVWA houdt toezicht op voedingssupplementen, maar de status van CBD-olie is op dit moment nog onduidelijk. In Brussel wordt momenteel gediscussieerd over de vraag of CBD-olie al dan niet een nieuw voedingsmiddel is. Op dit moment is het zo dat het - afhankelijk van wat er precies in een specifieke olie is verwerkt en welke claim er op het etiket staat - zou kunnen gaan om een voedingssupplement, een geneesmiddel of een opiumwetmiddel.  Dat maakt dat afhankelijk van de aanprijzing en de samenstelling (CBD en THC) het product onder het toezicht van de NVWA, IGZ of in sommige gevallen zelfs de politie kan vallen.

De NVWA houdt toezicht op voedingssupplementen. Een voedingssupplement valt onder de Warenwet; op waren mogen geen medische claims staan. Bij medische claims kan zowel de NVWA als de IGZ handhaven. De NVWA handhaaft bij drogisterijen en reformzaken, de IGZ bij apothekers.'

Ook interessant