background branding

10.000 handtekeningen voor 'sleepwet'-referendum

sleepnet-referendum-780.jpg

De studenten die een referendum willen over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten hebben laten weten ze ruim 10.000 handtekeningen verzameld hebben. Dat deden ze maandagavond via het officiële Twiter-account van het zogenaamde sleepwet-referendum.

De Kiesraad moet nu controleren of het om geldige verzoeken gaat. Als de raad zijn goedkeuring verleent, hebben de studenten zes weken om nog eens 300.000 handtekeningen bijeen te brengen.

Als ook die goedkeuring krijgen, wordt er een raadgevend referendum georganiseerd en kunnen burgers zich over de wet uitspreken.

Op grote schaal informatie verzamelen

Met de aangepaste Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten wordt het vanaf 2018 mogelijk voor de inlichtingendiensten (de AIVD en de MIVD) om op grote schaal online informatie van burgers te verzamelen, zo lichten de initiatiefnemers van het referendum toe op Sleepwet.nl. 'Daarnaast wordt het in sommige gevallen mogelijk toegang te krijgen tot databases van andere instanties. Al deze informatie kan, zelfs zonder het analyseren ervan, gedeeld worden met buitenlandse inlichtingendiensten. Er mag een geheime DNA databank worden begonnen waar iedere burger in terecht kan komen. Ook mogen de geheime diensten alle geautomatiseerde apparaten hacken (bijvoorbeeld uw telefoon, computer, smart-tv en pacemaker).'

Vanwege de grote gevolgen voor de vrijheid van burgers zou deze niet zonder een referendum aangenomen mogen worden, vinden de bezorgde studenten. Op de referendum-website kunnen Nederlandse burgers nog tot en met 22 augustus het steunformulier invullen en ondertekenen.

Bron: Tweakers / Sleepwet.nl