Mogelijk in maart al sleepwet-referendum

sleepwet-referendum-handtekeningen-.jpg

Een eventueel referendum over de zogenoemde sleepwet, ook wel sleepnetwet of aftapwet genoemd, zal plaatsvinden in maart volgend jaar, tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen.

Een woordvoerder van de Kiesraad bevestigt berichtgeving hierover door NRC Handelsblad. Nu het aantal handtekeningen voor de volksraadpleging de laatste dagen flink in de lift zit, wordt de kans op een referendum steeds groter.

Dat eventuele referenda gecombineerd worden met 'gewone' verkiezingen is volgens de woordvoerder altijd het uitgangspunt, omdat dit de meest efficiënte aanpak is. Volgens hem zijn gemeenten er ook al over geïnformeerd dat op 21 maart 2018 naast gemeenteraadsverkiezingen mogelijk ook een referendum wordt gehouden.

300.000 handtekeningen nodig

In totaal zijn 300.000 handtekeningen nodig voor een raadgevend referendum over deze nieuwe wet, die formeel Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten heet. De wet werd in juli aangenomen door de Eerste Kamer en treedt per januari 2018 in werking, dus nog voor een eventueel referendum.

Wat was de sleepwet ook alweer?

De wet geeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ruimere toegang tot telefoon- en internetgegevens van burgers. Als de handtekeningen voor 16 oktober binnen zijn, kunnen alle Nederlanders zich in een raadgevend referendum uitspreken over de wet.Lees ook: Wat is de 'sleepnetwet'

Inmiddels 218.000 handtekeningen

De teller staat inmiddels op meer dan 218.000. De afgelopen dagen zit het aantal flink in de lift, nadat Radar maandag 25 september aandacht besteedde aan de kwestie. Het verzamelen van de handtekeningen is een initiatief van vijf bezorgde studenten uit Amsterdam. Zij vrezen dat de wet grote gevolgen heeft voor de vrijheid van burgers. Het verzamelen van de handtekeningen begon begin september.Bekijk hier onze uitzending over de sleepnetwet

Bron: ANP