background branding

178.000 handtekeningen binnen voor sleepwet-referendum

sleepwet-031017.jpg

Het initiatief voor een raadgevend referendum over de zogeheten tapwet, ook wel bekend als sleepwet, heeft tot nu toe ruim 178.000 handtekeningen verzameld. Hiermee is ruim de helft van de benodigde steunbetuigingen binnen, aldus een van de initiatiefnemers, student Tijn de Vos.

In totaal zijn 300.000 handtekeningen nodig voor een raadgevend referendum over deze nieuwe wet, die formeel Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten heet. De wet werd in juli aangenomen door de Eerste Kamer. De wet geeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ruimere toegang tot telefoon- en internetgegevens van burgers. Als de handtekeningen voor 16 oktober binnen zijn, kunnen alle Nederlanders zich in een raadgevend referendum uitspreken over de wet.

'Sinds zondag 60.000 handtekeningen erbij'

De handtekeningen zijn verzameld sinds begin september. Het gaat de afgelopen dagen hard met het verzamelen van de steunbetuigingen. Sinds zondagavond zijn er bijna 60.000 bij gekomen. Die avond besteedde het programma Zondag met Lubach aandacht aan de wet en het referendum. Volgens De Vos heeft dat zeker geholpen. Sinds de uitzending tot en met maandagmiddag kwamen er 20.000 nieuwe handtekeningen binnen. Dat aantal liep vervolgens tot dinsdagochtend vroeg op tot in totaal ruim 178.000.

Steun het referendum

Heb jij je handtekening nog niet gezet, maar ben je wel tegen deze wet?Zet hier jouw handtekening

Bron: ANP