background branding

Al 100.000 handtekeningen voor sleepwet-referendum

sleepnet-referendum-280917.jpg

De initiatiefnemers van een raadgevend referendum over de zogenoemde tapwet of sleepwet hebben meer dan 100.000 handtekeningen binnengehaald. Een van de initiatiefnemers, student Tijn de Vos, meldde dat donderdag.

In totaal zijn er 300.000 handtekeningen nodig voor een raadgevend referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, die in juli werd aangenomen door de Eerste Kamer. De wet geeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ruimere toegang tot telefoon- en internetgegevens van burgers.

Vrijwilligers komen in actie

Volgens de initiatiefnemers hebben tal van organisaties zich de afgelopen jaren kritisch uitgelaten over de sleepwet. Ze zien de kansen groeien dat het referendum er komt. Om het vereiste aantal te halen, trekken vrijwilligers zaterdag door Nederland om te flyeren. De initiatiefnemers gaan langs verschillende steden en er zullen ook twee vliegtuigen met een boodschap boven Nederland te zien zijn.

Sleepnetwet in de televisie-uitzending

Radar besteedde in de uitzending van maandagavond aandacht aan de sleepwet. Wat houdt het precies in? Mag iedereen zomaar afgeluisterd worden?Bekijk het fragment over de sleepwet terug

Nog 200.000 handtekeningen nodig

De petitie heeft nog zo'n 200.000 handtekeningen nodig om ervoor te zorgen dat er een raadgevend referendum plaatsvindt. Ben jij tegen de invoering van de sleepwet? Je kunt de petitie nog ondertekenen.Onderteken de petitie voor een referendum over de sleepwet

Bron: ANP