130 procent meer zakken gerold; zes tips om je spullen veilig te houden

22062022-zakkenrollen.jpg

Na anderhalf jaar lege(re) winkelstraten en minder evenementen ontwaken zakenrollers weer massaal uit hun winterslaap. Sinds het loslaten van de coronamaatregelen ziet de politie dubbel zoveel slachtoffers als vorig jaar rond dezelfde tijd. Ook was het aantal diefstallen afgelopen mei het hoogst sinds het begin van de coronacrisis. Hoe kun je voorkomen dat jouw zakken worden gerold?

Uit een analyse van politiecijfers door ANP/LocalFocus blijkt dat al bijna 3700 mensen dit jaar werden bestolen, tegen 1600 vorig jaar in dezelfde periode. Aangezien je er waarschijnlijk niet op zit te wachten nummer 3701 te worden, heeft Radar hier voor jou de beste tips. 

  1. Wees extra alert in drukke omgevingen en plekken waar je afgeleid kan raken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de markt en bij optredens. Ook als iemand je aanspreekt of tegen je opbotst, kan dat een list zijn om je je bezittingen afhandig te maken.
  2. Neem alleen mee wat je echt nodig hebt, ook qua cash geld. Heb je wel veel contant geld bij je, verdeel het dan over verschillende plaatsen. Laat persoonlijke documenten die je niet nodig hebt thuis.
  3. Houd A en B uit elkaar. Dat wil zeggen: stop je huissleutels niet met een document waar je adresgegevens op staan in hetzelfde vak. En ook de code van je pinpas (als je die al op hebt geschreven) moet natuurlijk niet samen met je pas in je portemonnee zitten. 
  4. Pronk niet met waardevolle bezittingen. Laat opzichtige dure juwelen liever thuis en zorg ook dat je portemonnee, telefoon of camera niet duidelijk zichtbaar is. 
  5. Bewaar waardevolle spullen diep in je tas, niet in het voorvakje. Sluit deze ook goed, eventueel met een slotje. Hoe handig ook, haal die telefoon uit je achterste broekzak en stop hem goed weg. 
  6. Ga je ergens zitten? Hang je tas dan niet achter je aan je stoel, maar zet een stoel- of tafelpoot door een hengsel. Zo kan de tas niet zomaar meegegrist worden. 

Zakkenrollers werken daarnaast vaak met z’n tweeën, waarbij één je afleidt en de ander er met je spullen vandoor gaat. Ze kunnen heel secuur te werk gaan, waardoor je pas later doorhebt dat je iets kwijt bent of ze kunnen plots toeslaan, wanneer je telefoon bijvoorbeeld op een terrastafeltje ligt. Wees je dus altijd bewust van wat er om je heen gebeurt en waar je je spullen neerlegt of bewaart.