background branding

130.000 mensen wachten nog op hun uitgestelde operatie

26012022Operatie.jpg

Naar schatting 130.000 mensen wachten nog op een operatie, meldt Karina Raaijmakers, directeur bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de Tweede Kamer. De cijfers zijn gebaseerd op informatie uit 57 ziekenhuizen.

Dat zijn niet alle ziekenhuisorganisaties in Nederland, maar de NZa denkt wel dat 130.000 operaties een 'goede benadering van de werkelijkheid' is. Vanwege de coronazorg in de ziekenhuizen zijn er de afgelopen twee jaar heel wat operaties uitgesteld. Afgelopen maand werden er binnen de meest voorkomende specialismen nog 13.000 operaties uitgesteld.

Geholpen bij een zelfstandige kliniek

Eerder meldde de NZa nog dat er naar schatting tussen de 170.000 en 210.000 operaties moesten worden ingehaald. Dat ging om een schatting op basis van berekeningen, legt Raaijmakers uit. 'Het is heel goed mogelijk dat niet al die mensen zich in het ziekenhuis gaan melden, of dat ze bijvoorbeeld al bij een zelfstandige kliniek zijn geholpen.' Maar hoe het precies kan dat de ziekenhuizen nu een stuk minder uitgestelde operaties melden, moet volgens haar nog worden onderzocht.

Volgens gegevens van de rijksoverheid waren er vorig jaar 69 ziekenhuisorganisaties in Nederland. De NZa wil graag dat die allemaal hun gegevens gaan delen. Mochten niet alle ziekenhuizen gehoor gaan geven aan die oproep, dan kan de autoriteit volgens Raaijmakers een verplichting opleggen.

Bron: ANP