Slechts 4% van medische fouten wordt onafhankelijk onderzocht

21-12-4-medische-fout-misser-igj-inspectie-onderzoek-127690976_s.jpg

Bij het overgrote deel van medische calamiteiten doet de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geen eigen onderzoek naar de oorzaak. Slechts 3 tot 4 procent wordt door een onafhankelijke commissie beoordeeld, meldt Argos. In de meeste gevallen volgt de IGJ de interne rapportage van het ziekenhuis.

Ziekenhuizen zijn wettelijk verplicht om gebeurtenissen te melden waarbij een patiënt is overleden of schade heeft ondervonden als gevolg van een mogelijke medische fout. Jaarlijks worden circa 1000 van zulke calamiteiten gemeld bij de IGJ. Standaard vraagt de Inspectie het ziekenhuis dan eerst om zelf onderzoek te doen. Uit cijfers die Argos opvroeg, blijkt dat de Inspectie in het overgrote deel van de meldingen de conclusies en verbetermaatregelen uit die rapportages een-op-een overneemt.

Kritiek op IGJ: 'Slager keurt zijn eigen vlees'

Anesthesioloog en hoogleraar patiëntveiligheid Jan Klein uit zich in het radioprogramma kritisch over de beperkte rol van de IGJ na calamiteiten. 'Ik begrijp heel goed dat de patiënt of de familie denkt, dit is de slager die zijn eigen vlees keurt.'

Bron: ANP, Argos