background branding

1,4 miljoen mensen van zorgverzekering gewisseld: hoogste aantal in jaren

zorgverzekering_premie_800.jpeg

Zo'n 1,4 miljoen mensen zijn voor de jaarwisseling van zorgverzekeraar gewisseld, het hoogste aantal in jaren. Het aantal overstappers komt neer op 8 procent van alle Nederlandse verzekerden, melden Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en kenniscentrum Vektis. Het gaat om een voorlopig cijfer.

Pas na 1 februari kan de definitieve balans worden opgemaakt. Tot die datum kan een nieuwe zorgverzekering worden afgesloten, mits de oude zorgverzekering voor 31 december is opgezegd. ZN en Vektis verwachten dat het definitieve percentage tussen de 8,1 en 8,5 zal zijn.

Schommeling overstappers

Al jaren schommelt het percentage overstappers tussen de 6 en 7 procent. In een overzicht van Vektis dat teruggaat tot 2006-2007 was het percentage van de verzekerden dat koos voor een andere zorgverzekering nog nooit zo hoog. Vorig jaar was rond deze tijd 6,5 procent van de verzekerden overgestapt naar een andere verzekeraar.

Een verklaring voor de stijging kan ZN niet geven. 'Of mensen wel of niet overstappen is een persoonlijke afweging', zegt een woordvoerster van de organisatie. 'We hebben daar nog geen nader onderzoek naar gedaan.' Dat volgt nog wel: Vektis verwacht in april met een uitgebreide analyse van de overstapcijfers te komen.

Bron: ANP