144 kippenbedrijven zijn nog dicht vanwege eierschandaal

slot-hek-bedrijf-fipronil-dicht-780.jpg

In Nederland zitten nog 144 kippenbedrijven op slot in verband met het eierschandaal. Het waren er 281. In België zijn het er nog 30 van de 93. Ze worden pas gedeblokkeerd als de hoeveelheid giftige fipronil in de eieren en het kippenvlees onder de maximale EU-normen zit.

Dat zei een hoge vertegenwoordiger van de Europese Commissie tijdens een zitting over het eierschandaal van het landbouwcomité van het Europees Parlement. Ze zei dat er verontreinigde eieren op de markt zijn gebracht in 22 landen binnen en buiten de EU. Oekraïne en Oman hebben nog een importverbod op eieren uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.

Ze zei dat de commissie pas op 20 juli via het Europese waarschuwingssysteem RRASF op de hoogte werd gesteld van verontreinigde eieren in België. Later werd bekend dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit al in september afwist van het gebruik van fipronil in eierbedrijven.

Angstcultuur

Volgens de functionaris 'moeten we niet bagatelliseren maar het risico voor de volksgezondheid lijkt zeer beperkt te zijn geweest.' Veel europarlementariërs zijn boos dat het zo lang heeft geduurd voordat de informatie de consument bereikte. De commissie vindt dat het waarschuwingssysteem goed werkt, maar ze onderzoekt wel of lidstaten het conform de regels hebben gebruikt. Volgens EU-parlementariër Jan Huitema (VVD) hangt er mogelijk 'een angstcultuur in de lidstaten' om dit soort zaken te melden.

In verband met het schandaal zitten de twee bestuurders van het Nederlandse bedrijf Chickfriend vast. Ze zouden fipronil hebben geleverd of gebruikt voor het schoonmaken van stallen met leghennen.

Bron: ANP