Fipronilbesmetting nu in 45 landen
Het fipronilschandaal grijpt steeds verder om zich heen. Inmiddels zijn in 45 landen besmette eieren of eierproducten aangetroffen sinds afgelopen zomer aan het licht kwam dat het middel in Nederland en België illegaal werd gebruikt om bloedluizen in kippenstallen te doden.
In 26 van de 28 EU-landen zijn sporen van het insecticide gevonden, laat een woordvoerder van EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid) dinsdag weten. Alleen uit Litouwen en Kroatië is vooralsnog geen melding binnengekomen. Ook in onder meer de VS, Rusland, Zuid-Afrika, de Nederlandse Antillen, Turkije, Irak, Noorwegen, Israël en Canada is de stof aangetroffen.
Kamp: betere uitwisseling info na crisis
De landbouwministers van de 28 lidstaten werden dinsdag in Tallinn, de hoofdstad van tijdelijk EU-voorzitter Estland, bijgepraat door Andriukaitis. 'De gezondheid van EU-burgers is extreem belangrijk voor ons', aldus de Estse landbouwminister Tarmo Tamm. 'We nemen dit onderwerp heel serieus.'
Nederland, een van de landen waar nog kippenbedrijven zijn geblokkeerd, werd op de informele bijeenkomst vertegenwoordigd door demissionair minister Henk Kamp (Economische Zaken). Kamp heeft aangegeven dat de informatie-uitwisseling tussen de EU-landen te wensen overlaat. Nederland, Duitsland, België en Frankrijk werken daarom aan een voorstel om dat beter en sneller te doen.
Onder meer Duitsland verwijt Nederland en België dat ze informatie over de besmetting te laat hebben gedeeld. Andriukaitis wil dat deze landen alle informatie die ze hebben delen en wacht de voorstellen af. Volgens hem zijn niet alle regels duidelijk en is elkaar de schuld toeschuiven niet nuttig.
Vervolgoverleg
Op 26 september staat vervolgoverleg gepland. Dat is een gelegenheid om lessen te trekken en te bespreken hoe de Europese landen zich beter kunnen wapenen tegen voedselfraude en de voedselveiligheid kunnen garanderen, aldus de woordvoerder van Andriukaitis.
De Europese Commissie volgt de situatie op de voet en houdt nauwlettend in de gaten of de nationale autoriteiten de noodzakelijke actie ondernemen. Volgens deskundigen vormt de besmetting overigens 'geen gevaar voor de volksgezondheid'.
Bron: ANP