Tweede Kamer kritisch over functioneren NVWA

tweedekamer-eieren-170824.jpg

Partijen in de Tweede Kamer hebben harde kritiek op het functioneren van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in de fipronil-affaire.

De Kamer is terugkomen van zomerreces om antwoorden te krijgen van de verantwoordelijke bewindslieden Edith Schippers (Volksgezondheid) en Martijn van Dam (Economische Zaken).Dossier besmette eieren: al het nieuws op een rijtje

'Gefaald als poortwachter van de voedselveiligheid'

Volgens SP'er Frank Futselaar heeft de NVWA gefaald als poortwachter van de voedselveiligheid. 'Dat is ernstig', aldus het Kamerlid. Volgens hem kan de tekortschietende capaciteit van de voedselwaakhond een oorzaak zijn, maar daarmee is het volgens hem nog niet gerechtvaardigd.

Rik Grashoff van GroenLinks vindt het onbegrijpelijk dat ondanks twee tips over het gebruik van fipronil in 2016, de NVWA niet meteen is begonnen met het controleren van eieren. Volgens hem lijkt het erop dat de NVWA zich vooral bureaucratisch opstelt en niet pragmatisch. De dienst moet volgens hem scherper worden.

Dierenleed

Beiden wijzen op het dierenleed dat met het doden van de kippen gepaard gaat als gevolg van de fipronilcrisis en de deuk in het vertrouwen van de consument.

Jaco Geurts (CDA) hekelde de communicatie door de NVWA. Volgens hem liet de tweede man van de NVWA met zijn televisieoptreden bij Nieuwsuur consumenten in verwarring achter en zette hij het beeld neer van een ongeloofwaardige NVWA. Dat heeft volgens Geurts bijgedragen aan de rampzalige situatie voor boeren.

Boeren zijn slachtoffer

Geurts vindt dat de boeren slachtoffer zijn geworden van nalatigheid van de overheid. Hij noemde het daarom 'schokkend' dat Schippers de schuld 'bij de sector legt'. Ook Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en Roelof Bisschop (SGP) wezen erop dat de pluimveehouders buiten hun schuld zijn gedupeerd en daarom ook op hulp moeten kunnen rekenen.

'Schuld van CDA en VVD'

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren houdt het CDA en de VVD medeverantwoordelijk. Volgens haar is het toezicht fors uitgehold omdat de sector zich volgens deze partijen zelf wel zou kunnen controleren. Dat is volgens haar de onderliggende oorzaak van het falende toezicht.

Ook PVV'er Dion Graus keerde zich tegen het CDA en vooral de VVD, die zich doof zouden hebben gehouden voor zijn voorstellen het toezicht te versterken.

'Met de kennis van nu was alles goed gegaan'

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil 'niet zwartepieten' in de eiercrisis en stelt dat 'met de kennis van nu' alles goed was gegaan. Ze reageerde daarmee op een vragenvuur over de fipronil-affaire en de harde kritiek op de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van Tweede Kamerleden.

Schippers verwees voortdurend naar het onderzoek naar de crisis dat onder leiding van Winnie Sorgdrager plaats gaat vinden. Dat moet volgens haar de vele vragen die er zijn over de rol van de pluimveehouders en de NVWA - die niet daadkrachtig zou hebben ingegrepen - gaan beantwoorden.

Bron: ANP