background branding

EU maakt afspraken om nieuwe fipronilcrisis te voorkomen

afspraken-fipronilcrisis260917.jpg

De landen van de Europese Unie moeten potentiële gevaren in voedsel op een gelijke manier beoordelen. Dat hebben EU-landbouwministers dinsdag in Brussel afgesproken om te voorkomen dat er een nieuwe fipronilcrisis kan ontstaan. Risico's worden nu vaak verschillend ingeschat.

Na signalen dat de insecticide illegaal was gebruikt in kippenstallen kregen Nederland en België afgelopen zomer het verwijt dat ze te laat alarm sloegen. Elk land gaat nu een contactpersoon aanstellen zodat informatie sneller informeel wordt uitgewisseld tussen de lidstaten.

Op elkaar afstemmen van waarschuwingssystemen

Verder worden waarschuwingssystemen beter op elkaar afgestemd. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat informatie sneller en samenhangender bij consumenten terechtkomt, aldus EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid). Daarnaast worden in de toekomst crisisoefeningen op Europees niveau georganiseerd.

Vanwege het schandaal werden honderden kippenbedrijven geblokkeerd en miljoenen eieren vernietigd. 'Fraude van enkelen zou niet zulke verwoestende effecten mogen hebben', zei Andriukaitis.

Reactie minister Henk Kamp

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) is blij met de afspraken. 'Ieder land heeft zo zijn eigen systeem van risicobeoordeling. Het is belangrijk dat dat goed op elkaar wordt afgestemd en gecoördineerd wordt.' Die taak komt in handen van de Europese Commissie en de Europese voedselveiligheidwaakhond EFSA.

'Met voedsel mag je geen risico's nemen', benadrukte Kamp. Hij heeft er 'absoluut' vertrouwen in dat de maatregen zullen zorgen voor een betere aanpak. 'Alle landen hebben er belang bij dat dit goed geregeld wordt.'

Reactie Foodwatch

Volgens stichting Foodwatch lossen de afspraken niets op en moet Nederland de hand in eigen boezem steken. De organisatie stelt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 'veel te laks en zeer nalatig' is geweest in het toezicht, waardoor het schandaal kon uitdijen. 'Nederland moet zelf haar toezicht op voedsel fors verbeteren, onder andere door de NVWA weg te halen van de regie van het ministerie van Economische Zaken.'

Bron: ANP