25 tips om het koel te houden in tijden van hitte

thermometer-tips-koel-780.jpg

In de zomer kunnen de temperaturen flink oplopen. Dat is tot op zekere hoogte prettig, bijvoorbeeld voor mensen die van strand- en terrasbezoek houden, maar er zijn grenzen aan wat comfortabel is. Hoe zorg je dat de boel koel blijft? Radar en RADAR+ geven tips en trucs om het thuis, in de auto en op het werk fris te houden.

Hier volgen 25 tips om jezelf en anderen koel te houden wanneer het zeer warm weer is, ingedeeld in 5 categorieën. Deze adviezen komen oorspronkelijk uit een artikel van RADAR+. De redactie van Radar heeft ze geredigeerd en aangevuld met tips van WhatsApp-volgers. Onderaan dit artikel vind je de laatste update-datum. 

Eten en drinken: geen ijsblokjes s.v.p.! En vermijd alcohol en 'zwaar' eten

1. Snak je naar cola met een berg ijsblokjes? Niet aan toegeven: als reactie op zo'n koude plens schiet je thermostaat onmiddellijk omhoog. Ook van hete thee ga je harder gloeien. Lauwwarme kruidenthee is een betere keuze: daarvan krijg je 't ietsje warmer, waarop je lichaam de temperatuur meteen naar beneden bijstelt.

2. Flink aan het bier bij de barbecue is niet slim. Alcohol heeft een uitdrogend effect, net als thee en koffie. Kun je je ochtend-espresso niet missen, drink er dan een groot glas water naast.

3. Dagelijks twee liter water drinken is niet overdreven in tropische omstandigheden. Saai? Leuk het op met schijfjes citroen, limoen, sinaasappel of komkommer. Wat vers gesneden citroengras of gember erdoor is ook lekker.

4. Sla zware lasagneschotels en heftige moussaka's over: dat moet je allemaal verteren en daar krijg je het warm van. Neem ruim groente en fruit om je zout- en vochtgehalte op peil houden -meloen, sla, tomaat, aardbeien, radijs, avocado en witlof werken extra verkoelend- en ga voor veel kleine hapjes op een dag (leve de tapas).

5. Een mooi excuus om sushi te bestellen: de oven en het fornuis maken het huis alleen maar warmer.

Op kantoor: begin vroeg, houd de plantenspuit paraat en check de airco

6. Begin zo vroeg mogelijk op verzengend hete werkdagen. In de ochtendkoelte is de concentratie scherper en de daadkracht groter. En met zo'n tropenrooster kun je tegen drieën naar een schaduwrijk terras vertrekken

7. Zet standaard een plantenspuit met water op het bureau. Regelmatig op gepaste afstand spritzen voor een reddende nevel.

8. Dag broeierig pak: kies voor linnen. Daarin blijf je cool and collected.

9. Een printer die de hele dag staat te loeien, geeft enorm veel warmte af. Tijdelijk naar een aparte ruimte verbannen?

10. Heel fijn die airconditioning, maar niet als-ie op standje 'ijskoud' staat. Het verschil met de buitentemperatuur wordt dan te groot en daarmee ook de kans op verkoudheid. Idealiter staat een airco maximaal 5 graden lager dan buiten.

Thuis en omstreken: alleen je polsen onder de kraan - en doe verder weinig

11. Bij gebrek aan luiken en zonneschermen is de beste manier om de zon buitenshuis te houden: ramen en gordijnen dichthouden. Doortochten doe je 's ochtends vroeg.

12. Kop onder de kraan is niet nodig. Alleen je polsen onder koud stromend water houden en je hele lijf frist supersnel op.

13. Elk nadeel heb z'n voordeel. De beste remedie tegen de hitte blijft zo min mogelijk uitvoeren. Tranquilo dus, en stofzuigen en ramen lappen uitstellen tot frissere tijden.

14. De computer en tv uitzetten - echt off, dus niet op standby - scheelt onnodige warmte in huis.

15. Uiteraard werkt een luifel, maar natuurlijke zonwering is stukken sympathieker. Overweeg leilindes te planten.

Onderweg: uitje naar het winkelcentrum, stapeltje handdoeken in de auto

16. Wat te doen met hangkinderen als het thuis op een broeikas lijkt en het buiten ongezond warm toeven is? Dan blijkt het koele winkelcentrum ineens een top-uitje. Een filmpje pakken combineert ook super met een hittegolf: donkerte, koelte en een ijsje in de pauze.

17. Buiten de deur ben je het koelst af in dun katoen. Eén laagje, en liever model 'fladder' dan 'skinny'.

18. Oudere dames hebben het helemaal begrepen: paar druppels eau de cologne op een zakdoek of even sprayen met een tasverstuiver en je voelt je direct verkwikt.

19. Geen haar in je nek scheelt klamme toestanden. Naar de kapper dus, of opsteken.

20. Perfecte noodvoorziening in snikhete auto's: flessen bevroren water en badstofhanddoeken. Het water ontdooit snel, maar blijft lang koel. Handig: met een natgemaakte handdoek koel je snel je nek. Droge exemplaren zijn ideaal als hittebuffer op (plak)bekleding en in babystoeltjes.

Slapen: benut natte was en douche niet koud maar lauw

21. Hang natte was in de slaapkamer te drogen. Dat houdt de lucht vochtiger en koeler.

22. Leg een paar plastic flessen water of koelboxelementen in de vriezer. 's avonds zet je ze in een plastic teil in de slaapkamer. Draaiende ventilator ervoor: doe-het-zelf-airco.

23. Bij tropische temperaturen is een ijskoude douche aanlokkelijk, maar uiteindelijk krijg je het er alleen maar warmer van. Lauw water maakt fris en rozig.

24. De beste methode om warme lucht uit de slaapkamer te krijgen en koele erin: zet een raam een klein stukje open en laat een flinke ventilator in de deuropening richting gang blazen.

25. Warme lucht stijgt op dus je zoon met hoogslaper kan z'n matras beter een paar dagen op de grond leggen. En is de slaapzolder een oven? Beneden op de bank slaapt het deze keer lekkerder.

Tips van WhatsApp-abonnees

Hoe houd jij het hoofd koel?', vroeg Radar via een WhatsApp-bericht. Enkele tips:

  • 'Voeten in een teiltje water' (Miriam)
  • 'Ik leg een nat gemaakt gastendoekje in mijn nek en draai dat geregeld om. Van tijd tot tijd opnieuw nat maken onder de koude kraan. ' (Margriet)
  • 'Blijf zoveel mogelijk in de schaduw. Drink veel en voornamelijk water, dat hoeft niet zo koud mogelijk te zijn. Moet je naar buiten, neem dan een hoed of een paraplu mee.' (Mala)
  • Thee zetten van verse mint en limoen. Laten koud worden in de koelkast. Grote bakken salade klaarmaken, zodat je niet hoeft te koken.' (Heiltjen)

Let op: dit is een artikel uit 2016 dat de Radarredactie voor het laatst heeft geüpdatet op 19 juni 2020.

Gebaseerd op een tekst van Niki Rap, oorspronkelijk gepubliceerd in RADAR+.