Je baan kwijt omdat je zwanger bent

De baan niet krijgen na een sollicitatie, die ene promotie mislopen of je contract wordt niet verlengd. En dat omdat je zwanger bent. 44 procent van de zwangere vrouwen krijgt te maken met zwangerschapsdiscriminatie. Reden voor het College voor de Rechten van de Mens om een meldpunt te openen.

In ruim zes weken tijd komen hier 855 meldingen binnen van vrouwen die vermoeden dat zij te maken hebben gehad met zwangerschapsdiscriminatie. Vooral vrouwen met een flexibel arbeidscontract zijn kwetsbaar voor zwangerschapsdiscriminatie, zo blijkt uit de meldpuntanalyse van het College voor de Rechten van de Mens. Een ruime meerderheid van de meldingen werd gedaan door vrouwen met een tijdelijk contract (517) of vrouwen in de uitzend- of detacheringsbranche (154). Vrijwel alle meldingen beschrijven een beëindiging van het dienstverband.  

Onrechtmatig onderscheid op basis van geslacht

Ook bij Yolande Heeringa-Kover wordt haar contract niet verlengd kort nadat ze aangeeft zwanger te zijn van haar tweede kindje. Dit terwijl er volgens haar al vaker gesproken was over voortzetten van de arbeidsovereenkomst. Ze laat het er niet bij zitten en vraagt een oordeel aan bij het College voor de Rechten van de Mens. Hier wordt ze in haar gelijk gesteld. Met het oordeel stapt ze naar de rechter. Ook hier wordt vastgesteld dat haar werkgever onrechtmatig onderscheid heeft gemaakt op basis van geslacht.

Volgens de voormalig werkgever van Yolande is haar contract niet verlengd omdat ze niet naar behoren functioneerde. De organisatie gaat tegen de uitspraak in beroep en heeft alle vertrouwen in een goede afloop van die procedure.

Actieplan

Als het aan de SP ligt wordt het huidige actieplan zwangerschapsdiscriminatie uitgebreid. 'Alleen voorlichting is niet genoeg', aldus Jasper van Dijk woordvoerder Sociale Zaken van de SP.  Het moet voor vrouwen makkelijker worden om naar de rechter te stappen als zij vermoeden te maken te hebben met zwangerschapsdiscriminatie. Ook moet de arbeidsinspectie (inspectie SZW) worden uitgebreid en meer bevoegdheden krijgen om vrouwen in de toekomst beter te beschermen tegen zwangerschapsdiscriminatie.

Wat kun je doen?

Vermoed je dat je zelf te maken hebt gehad met zwangerschapsdiscriminatie? Dan kun je dit melden bij het College voor de Rechten van de Mens. Je kunt het College ook vragen een uitspraak te doen over jouw situatie. Veel organisaties volgen dit oordeel van het College op. Je kunt met het oordeel ook naar de rechter stappen.

Laatste reacties

47
  • Door Radar

Je krijgt de baan niet, loopt een promotie mis of je contract wordt niet verlengd. En dat alleen omdat je zwanger bent. Het gebeurt nog steeds. Het College voor de Rechten van de Mens heeft een meldpunt opgericht en de reacties liegen er niet om. Vooral vrouwen met flexibele arbeidscontracten zijn kwetsbaar. Wat moet er gebeuren om zwangerschapsdiscriminatie tegen te gaan? Maandag 30 oktober in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1 Lees meer: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/30-10-2017/

  • Door Nijogeth

Wat een onzin. Je moet naar alle facetten kijken en zwanger zijn hoort daar ook bij. Als dat het breekpunt is, dan is dat zelfs begrijpelijk. Je hebt het wel over een werknemer die je binnen afzienbare tijd voor langere tijd kwijt bent. Ik word ook niet aangenomen als ik bij een sollicitatiegesprek aangeef dat ik over 2 maanden voor 4 maanden naar Mallorca ga. En discriminatie, ja inderdaad. Elke sollicitatieprocedure is discriminatie. Er wordt onderscheid gemaakt op weet ik hoeveel onderdelen. Opleiding, ervaring, leeftijd, fysieke uitstraling etc.. Allemaal punten waar op gediscrimineerd wordt.

  • Door Henk Toeter

Terechte zorgen voor onze vrouwen. Veel vrouwen durven hun kinderwens niet hardop uit te spreken op het werk, dat zou het einde van de carrière kunnen betekenen. Uiteraard zal een werkgever dat vrijwel nooit hardop zeggen. https://www.parool.nl/amsterdam/onder-de-toga-zit-maar-zelden-een-jurk~a4524689/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=shared+content&utm_content=paid&hash=183c8b68c35628b54024548ebac392ebccf3fdef