25.000 mensen aangemeld voor schadeclaim GGD-datalek

071221 hamer op papier.jpg

Ongeveer 25.000 mensen hebben zich aangesloten bij een collectieve schadeclaim om een grote dataroof uit de computersystemen van de GGD'en. Mensen kunnen zich sinds maandag aanmelden voor de actie tegen het ministerie van Volksgezondheid.

De schadeclaim is een initiatief van stichting ICAM. Die wil 1500 euro schadevergoeding voor mensen van wie zeker is dat hun gegevens zijn gestolen, en 500 euro voor mensen van wie de gegevens in de GGD-systemen stonden 'en dus gestolen konden worden'. Mensen die willen meedoen, kunnen zich gratis melden op de site datalek-ggd.nl. De kosten van het proces worden voorgeschoten door het bedrijf Liesker Procesfinanciering uit Breda. Als de schadeclaim wordt toegewezen, krijgt het bedrijf 20 procent van de vergoeding, tot maximaal vijf keer het voorgeschoten bedrag.

'Ministerie verantwoordelijk voor het ontwerp van de systemen'

Medewerkers van GGD-callcenters haalden de gegevens van mensen die zich lieten testen op een coronabesmetting uit de computersystemen. Die informatie werd vervolgens te koop aangeboden op ondergrondse onlinemarktplaatsen, ontdekte RTL Nieuws. Op zulke sites wordt veel geld betaald voor privégegevens van mensen, omdat cybercriminelen zulke informatie kunnen gebruiken om mensen op te lichten.

De claim is gericht tegen het ministerie 'omdat dat verantwoordelijk is voor het ontwerp van de IT-systemen die de GGD'en gebruiken', aldus de initiatiefnemers.
 

Bron: ANP