ACM doekt doorschakelnummers coronatests op

06082021 telefoon.jpg

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft twee nummers ingetrokken van doorschakeldiensten. Een daarvan verbond bellers onder meer door naar het gratis nummer van de GGD om een afspraak te maken voor een coronatest. De kosten daarvoor bedroegen 0,90 euro per minuut en liepen door nadat de beller was doorverbonden met de GGD.

Het nummer 0906-2121212 werd door Caramello BV gebruikt voor een doorschakeldienst. De ACM blokkeerde het nummer al eerder naar aanleiding van signalen van consumentenprogramma Radar, een brief van de GGD en klachten van consumenten. Ook betalingen gerelateerd aan het nummer zijn toen opgeschort, zodat de inkomsten niet werden uitbetaald.

Bezwaar Caramello

Caramello had bezwaar aangetekend tegen de blokkering van het nummer en de betalingen. De rechter heeft de ACM gelijk gegeven, onder meer omdat de Google-advertentie van Caramello misleidend was. De rechter vond de intrekking van het nummer proportioneel omdat de GGD aan de ACM had aangegeven dat 'de dienst van Caramello gevolgen kan hebben voor de bereidheid van mensen om zich te laten testen en daarmee voor de verspreiding van het coronavirus', aldus de ACM.

Zoekopnummer.nl

Ook het nummer 0906-0400388 is geblokkeerd. Op de website van Zoekopnummer.nl BV werd de indruk gewekt dat bellers daar een afspraak konden maken voor een gratis sneltest. Het nummer schakelde echter door naar een commerciële aanbieder. Ook hier werd 0,90 euro per minuut in rekening gebracht.

Geld terug

Consumenten die tussen 6 maart en 6 april naar het nummer 0906-2121212 van Caramello hebben gebeld, krijgen hun kosten binnen twee maanden terug van hun telecombedrijf. Volgens de wet zijn de telecomaanbieders verantwoordelijk ook al is de misleiding hen niet te verwijten. Ook consumenten die tussen 8 april en 22 april naar het nummer 0906-0400388 van Zoekopnummer hebben gebeld, krijgen hun geld terug.

Radar

Radar heeft al eerder aandacht besteed aan de kosten van doorschakeldiensten van coronatests. Zo kwamen er klachten over de telefoonkosten voor coronatests bij Radar binnen en blokkeerde de ACM al eerder een doorschakeldienst.

Bron: ANP