3-MMC vanaf vandaag op de opiumlijst II en dus verboden
Vanaf vandaag staat de designerdrug 3-MMC op Lijst II van de Opiumwet en is daarmee officieel een verboden drug geworden. Dit houdt in dat de productie, handel en het bezitten van deze drug strafbaar is. Het verbod volgt na een toename van gebruik van 3-MMC en een stijging van het aantal gezondheidsincidenten.
De designerdrug 3-MMC heeft potentie tot verslaving en verschillende gezondheidsrisico’s, onder andere hartritmestoornissen, een verhoogde bloeddruk of lichaamstemperatuur en rusteloosheid. Het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM) had het kabinet geadviseerd om 3-MMC op lijst 2 van de Opiumwet te zetten, de lijst waar softdrugs op staan.
'Hier wilden we geen moment langer mee wachten'
'Met dit verbod gaan we de eenvoudige beschikbaarheid van 3-MMC tegen en geven we een duidelijk signaal af aan de vaak jonge gebruikers: dit spul is gevaarlijk, blijf ervan af', zegt staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). 'Hier wilden we geen moment langer mee wachten, gezien de zorgwekkende signalen die we over 3-MMC hebben ontvangen.'
Het demissionaire kabinet werkt ook aan een breder verbod op designerdrugs, omdat het verbieden van dit soort middelen vaak weinig effectief is. Door de samenstelling van een drug in chemische zin iets aan te passen, kan een specifiek verbod namelijk worden omzeild. Zo was 3-MMC de opvolger van 4-MMC, dat al eerder werd verboden.
Minder makkelijk voor producenten een nieuw legaal product te maken
Het idee achter het bredere verbod is om hele groepen grondstoffen die dezelfde chemische basisstructuur hebben, in de ban te doen, zodat producenten minder makkelijk een nieuw legaal product kunnen bedenken.
Het wetsvoorstel van het kabinet moet nog naar de Raad van State, die erover moet adviseren. Daarna moet het nog door de Tweede en Eerste Kamer worden behandeld. Het ministerie van Volksgezondheid hoopt dat het volgend jaar kan worden ingevoerd.
3-MMC heet voluit 3-Methylmethcathinon, maar het wordt ook '3M' of 'poes' genoemd. Het is sinds 2012 op de markt. Mensen kunnen het middel snuiven, slikken en injecteren. Daarna zijn ze ongeveer 5 uur lang energieker en euforischer dan anders. Het middel kan echter ook leiden tot hartkloppingen, slapeloosheid en gespannen spieren en er zijn gebruikers door overleden, waarschuwt het Trimbos instituut. Dat constateert dat het middel vooral wordt gebruikt door twintigers en met name in het oosten van het land.
Bron: ANP, Rijksoverheid