3300 aanvragen STAP-subsidieregeling niet toegekend

stapbudget-opleiding120572309_l.jpg

In de laatste ronde van de STAP-subsidieregeling zijn ruim 3300 aanvragen niet toegekend omdat de opleiding niet voldoet aan de voorwaarden. In de vierde tranche van de regeling werden 44.000 aanvragen ingediend. Bij 1500 aanvragen wordt nog getoetst of deze al dan niet toegekend zal worden. Daarover moet binnen een paar weken duidelijkheid zijn.

De STAP-regeling is bedoeld voor mensen tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd. Het idee is dat ze door het volgen van een cursus, training of opleiding hun positie op de arbeidsmarkt kunnen versterken. Voor dit jaar zijn er vijf aanvraagperiodes voor de STAP-regeling. Elke twee maanden gaat het aanvraagloket open. De regeling is ter vervanging van de belastingaftrek voor studiekosten.

Een keer per jaar STAP-budget

Per persoon is een keer per jaar STAP-budget te verkrijgen met een maximum van 1000 euro, zolang er budget is. De subsidie gaat naar de opleider, niet direct naar de aanvrager. In totaal is er dit jaar 160 miljoen euro beschikbaar, waarmee minimaal 160.000 mensen een opleiding kunnen volgen. Volgend jaar is er 200 miljoen euro beschikbaar in zes aanvraagperiodes.

Mensen die hun aanvraag afgewezen zagen worden, omdat de opleiding niet voldoet aan de regels, krijgen de kans om een nieuwe opleiding te kiezen. Sinds de start van de STAP-subsidieregeling in maart zijn ook al honderden opleidingen uit het register verwijderd omdat ze bijvoorbeeld niet arbeidsmarktgericht zijn. Ook lopen er nog diverse onderzoeken naar misbruik van de regeling. Onderzoek van RTL Nieuws wees eerder uit dat opleiders de STAP-regeling gebruiken om er zelf vooral ook financieel wijzer van te worden.

155.000 mensen hebben al STAP-budget gekregen

Net als in voorgaande periodes werd ruim de helft van de aanvragen gedaan door mensen die maximaal een mbo-opleiding afgerond hebben. Daarbij willen de meeste mensen zich bijscholen om hun huidige werk beter te kunnen doen. Bijna een derde van de aanvragen ging naar mensen tussen de 30 en 40 jaar. Ruim een vijfde van de aanvragers is 50-plus.

In de afgelopen vier periodes hebben zo'n 155.000 mensen al een STAP-budget toegekend gekregen.
 

Bron: ANP