background branding

367 euro foetsie door faillissement Claudia Sträter

30092020 Claudia Sträter.jpg

Je levert een berg kleding in bij Claudia Sträter voor de tweedehands verkoop. De ingeleverde kleding blijkt 367 euro waard. Dit gedrag wordt half juli bijgeschreven op je klantenkaart, maar een paar dagen later gaat de modeketen failliet en kan Sylvia naar haar geld en kleding fluiten.
 

Sylvia Gijzen levert begin juni 2020 een flinke hoeveelheid zo goed als nieuwe Claudia Sträter-kleding in bij het filiaal in Maastricht. De modeketen heeft het programma Share your Clothes waarbij ze tweedehands kleding innemen en een tweede leven geven. Deze ingeleverde kleding wordt verkocht in hun Amsterdamse vintagewinkel. De items die niet worden verkocht gaan naar vrouwen in kansarme landen. Sylvia krijgt zelfs nog een compliment van de Maastrichtse storemanager dat de kleding er picobello uitziet.

Kleding 367 euro waard

Op 30 juni krijgt Sylvia een telefoontje van Claudia Sträter met de mededeling dat de waarde van de ingeleverde kleding 367 euro is. Dit bedrag wordt bijgeschreven op haar klantenkaart. Op 9 juli ziet Sylvia nog niet dat het bedrag is bijgeschreven op haar kaart. Ze belt zelf naar het hoofdkantoor in Amsterdam. Op 14 juli ontvangt ze een mail: de 367 euro zijn bijgeschreven op haar klantenkaart.

Kassasysteem veranderd

Vlak voor de surseance van betaling probeert Sylvia haar tegoed op haar klantenkaart in te wisselen voor kleding. Echter die dag is volgens de medewerkers in Maastricht het kassasysteem veranderd, waardoor je geen tegoeden op klantenkaarten kan inwisselen.

De dames in de winkel zijn verbaasd dat Sylvia niet gebeld is door de winkel. Consumenten met veel punten op hun klantenkaart zijn twee dagen geleden door het filiaal gebeld om snel naar de winkel te komen om hun gespaarde punten in te wisselen. Sylvia is echter niet gebeld en heeft ook geen gemiste oproep. De shopmanager belooft naar het hoofdkantoor te bellen en het te gaan regelen. 'Hierop hebben wij niks gehoord. Toen zijn we wederom naar de winkel gegaan om te vragen hoe het zat. Daar werd gezegd dat ze niets meer voor ons konden betekenen', zegt Sylvia.

Failliet

Sylvia kan niet meer inloggen in het klantensysteem om haar punten te verzilveren. Naast die 367 euro had ze inmiddels ook al voor zo'n 60 euro aan loyaliteitspunten opgebouwd, die punten verdien je na elke kledingaankoop. Alles is verdwenen. Dan wordt duidelijk dat het financieel niet goed gaat met het modemerk. Op 30 juli is er surseance van betaling aangevraagd en op 7 augustus wordt het moederconcern van Claudia Sträter (FNG) failliet verklaard. 'Sylvia is al jaren een loyale klant, die een betere behandeling verdient. Vandaar ook dat wij het zo onredelijk vinden dat het geld voor de kleding die is ingenomen nu ineens door het faillissement in rook is opgegaan', zegt haar man Bart Rousseau.

Kleine schuldeiser achteraan in de rij

Bart en Sylvia kunnen wel een mail sturen naar de curator die het faillissement moet afwikkelen, maar met een vordering van 367 euro sta je als kleine schuldeiser helemaal achteraan in de rij. En dan is er meestal niets meer te halen, nadat de Belastingdienst de banken en de grote schuldeisers zijn geweest. Waarom heeft het filiaal in Maastricht haar niet cash uitbetaald of mocht ze kleding uitzoeken ter waarde van 367 euro? Inmiddels is modemerk Claudia Sträter doorgestart. De eerste koper, NXT Fashion Group, heeft Claudia Sträter inmiddels doorverkocht aan Van Uffelen Mode.

Van Uffelen Mode wil alle loyaliteitspunten en tegoeden overnemen

De nieuwe eigenaar Van Uffelen Mode reageert via de nieuwe retail-director Sabine van der Zanden: 'Momenteel zitten wij in de overdrachtsfase waarin alle zaken overgezet moeten worden vanuit de curator of NXT Fashion naar de Van Uffelen Groep. Omdat de curator alles heeft afgesloten en de AVG privacywetgeving ons weerhoudt van toegang tot het klantenbestand van Claudia Sträter, hebben wij vandaag helaas nog geen overzicht van de huidige systemen en/of afspraken met klanten. Feit is dat alle schuldeisers bij de curator hun tegoeden moeten opeisen en wij niet aansprakelijk zijn voor de gevolgen van het faillissement. Echter, wij zijn ook van mening dat de klanten van Claudia Sträter niet de dupe mogen zijn van de situatie en we zullen daarom alle loyaliteitspunten én tegoeden op klantenkaarten over nemen.'

Tegoeden weer activeren

Van der Zanden vervolgt haar mail: 'Het kan alleen nog even duren voordat alle software- en spaarsystemen in ons bezit en daarmee inzichtelijk zijn, helaas zijn we hierin afhankelijk van externe partijen en wetgeving. Wij hopen zo spoedig mogelijk alle zaken terug op orde te krijgen en de gespaarde tegoeden en loyaliteitspunten van klanten weer te kunnen activeren. Wij danken alle klanten voor hun begrip en geduld in deze situatie.' Dus het lijkt erop dat Sylvia Gijzen, maar ook andere Claudia Sträter klanten hun punten en tegoeden terug krijgen.