Tv-uitzending 14-09-2020

Veel mensen hebben medicijnen in huis die niet meer worden gebruikt. Dat blijkt uit een enquête die we hielden onder meer dan dertigduizend mensen. Dit zorgt voor veel medicijnverspilling. Wat kun je hier tegen doen? Antoinette praat met de apothekersorganisatie in de studio. Daarnaast kijken we naar webshops die producten van externe verkopers aanbieden. Als je een klacht hebt over het product, bij wie kun je dan terecht?

Minimaal 100 miljoen euro aan medicijnverspilling per jaar

Als je in je medicijnkastje duikt, vind je ongetwijfeld nog een tube zalf, verbandmiddelen of doosjes pillen die je allang niet meer gebruikt. Maar ook kan het zijn dat je veel te veel medicijnen meekrijgt die je helemaal niet nodig hebt. En je bent niet de enige. Wij deden een enquête onder ruim 31.000 mensen over medicijnverspilling en daaruit blijkt dat maar liefst 53% van de ondervraagden op dit moment medicijnen in huis heeft die niet meer worden gebruikt. Maar liefst 84% geeft aan weleens middelen in huis te hebben gehad die ze niet meer gebruiken. En ook al breng je het terug naar de apotheek, deze medicijnen kunnen niet meer hergebruikt worden. Met als gevolg dat we met z’n allen voor wel 100 miljoen euro per jaar aan medicijnen weggooien. Maar wat kan je er tegen doen? Apothekersorganisatie KNMP zit in de studio.

Kentekenbewijs aanvragen bij 'mijnkentekenbewijs.nl', is dat betrouwbaar?

En je bent je kentekenbewijs kwijt dus je wilt een nieuwe regelen. Je komt online snel uit bij mijnkentekenbewijs.nl. Het ziet er betrouwbaar uit, dus je doet je bestelling. Maar het kentekenbewijs komt niet binnen. De RDW krijgt honderd telefoontjes per dag van mensen die zich opgelicht voelen. Want ze hebben ook nog eens meer betaald dan de kosten die je maakt bij de RDW zelf. Wie zit er achter dit bedrijf? Fons gaat op onderzoek uit.

Klacht over besteld product indienen bij de webshop, of juist bij de externe verkoper?

Bol.com, Zalando, Blokker, Fonq, Amazon, allemaal voorbeelden van webwinkels die ook producten verkopen via externe partijen. Je koopt dus bijvoorbeeld een tuinset bij Bol.com, maar die wordt verkocht door een andere verkoper via het platform van Bol.com. De set wordt bezorgd en blijkt wanneer je hem uitpakt beschadigd te zijn. Daar wil je natuurlijk een klacht over indienen. Maar bij wie moet je dan zijn, het platform of de externe partij? In tijden dat deze zogeheten platformeconomie steeds groter wordt, wordt het beantwoorden van deze vraag met de dag belangrijker. Alleen het vinden van het antwoord op die vraag lijkt moeilijker dan gedacht. Radar doet een poging.