4 op de 10 Nederlanders sparen te weinig

sparen-te-weinig-110618.jpg

Hoewel 86 procent van alle Nederlanders spaart, heeft 40 procent niet genoeg spaargeld om financiële tegenvallers op te kunnen vangen. Vooral jongeren hebben geen toereikende financiële buffer. Dat meldt spaarplatform Savedo op basis van eigen onderzoek.

Savedo vroeg ruim duizend Nederlanders naar hun spaargedrag en -intentie. Vooral ouderen hebben naar eigen zeggen een goede geldbuffer: 58 procent van de 60-plussers meent voldoende spaargeld te hebben. In de leeftijdsgroep tot dertig jaar heeft 54 procent die overtuiging.

Daar staat tegenover dat 4 op de 10 Nederlanders kwetsbaar zijn voor financiële tegenvallers, doordat zij niet genoeg spaargeld hebben. Driekwart van de Nederlanders meent dat sparen een veilig gevoel geeft en 37 procent zegt in 2017 meer gespaard te hebben dan in 2016.

Minimaal 10 procent sparen

Voorlichtingsinstituut Nibud adviseert mensen om minimaal tien procent van je netto-inkomen op een spaarrekening te zetten.  Overigens verschilt wat een goede buffer is van persoon tot persoon. Met de ’BufferBerekenaar’ op de site van het Nibud kun je uitrekenen hoe groot deze voor jou zou moeten zijn.

Op de Radar-website vind je diverse artikelen over sparen, zoals 'wat te doen met je spaargeld?' en 7 tips om je kind te stimuleren om te sparen.

Bron: Savedo