Consumententip: Budgetteren
Voor de meesten is het geen hobby: de financiële administratie. Toch is het belangrijk om te weten hoeveel geld je te besteden hebt, hoeveel je daadwerkelijk besteedt, en waaráán je dat uitgeeft. Want zonder overzicht is het lastig om de zaken in balans te houden of brengen.
Je kunt allerlei systemen gebruiken, wat jij maar prettig vindt. Radar bespreekt hieronder verschillende manier van administratie voeren.
Schoenendozen zijn níet de manier
Zit jij met schoenendozen vol bonnetjes en enveloppen 'waar je nog wel een keer voor gaat zitten'? Dat kan oplopen tot een flinke berg werk waar je enorm tegenop gaat kijken. Bedenk: het hoeft niet allemaal in één keer, maar ga er wel nú mee aan de slag. Deel het op in kleine taakjes (kijk voor een verdeling bijvoorbeeld onder het kopje 'Indeling'). Zet de deeltaken in de agenda en vink deze af. En: maak vanaf nu alle post en e-mails direct open!
Online tools
Het Nibud heeft een tool online staan, waarmee je meer inzicht kunt krijgen in je eigen financiële situatie: het Nibud Persoonlijk Budgetadvies. Je kunt ermee de effecten berekenen van eventuele bezuinigingen. Ook kun je vergelijken hoe jij het er vanaf brengt in vergelijking tot anderen, en geeft de tool je geldtips. Op de site van Nibud lees je precies hoe de tool werkt.
Met de BufferBerekenaar, ook van Nibud, kun je berekenen of je voldoende geld achter de hand hebt voor onverwachte kosten.
Digitaal of schriftelijk?
Je kunt je administratie zowel met de hand als op de computer bijhouden. Ga je voor schriftelijk, print dan alles wat je digitaal ontvangt. Kies je voor een digitale boekhouding, scan papieren zaken dan in. Je kunt natuurlijk ook voor de combinatie gaan. Houd dan op beide plekken dezelfde indeling aan, zodat er geen overlap (en dus onoverzichtelijkheid) gaat ontstaan. Lees ook de tips van columnist Erica Verdegaal.
Indeling
Of je je administratie nu off- of online bijhoudt; de indeling is waarmee je een grote hoop belangrijke papieren tot een geordend geheel maakt. Om je op weg te helpen, geven we een overzicht van categorieën die je bij deze indeling kunt hanteren. Waar je overlap tegenkomt (bijvoorbeeld wegenbelasting: autozaken of belasting?) maak je een keuze die je bijvoorbeeld als toelichting op het tabblad kunt noteren: zo weet je dat je papieren over hetzelfde onderwerp niet per ongeluk gespreid over meerdere categorieën wegstopt.
Mogelijke categorieën zijn:Bank Je afschriften kun je hier bewaren, of in een apart mapje stoppen. Zorg dat je hier in ieder geval belangrijke brieven bewaart. Zit je bij meerdere banken, orden dan de zaken per bank.BelastingVerzekeringen Wellicht kun je je verzekeringen onder andere kopjes kwijt, maar het kan ook zijn dat je verzekeringen overhoudt.Zorg Je zorgverzekering en nota’s, maar ook belangrijke medische informatie.Hobby Heb je een hobby waaraan je geld uitgeeft? Breng alle informatie hier bijeen.Abonnementen Zet al je abonnementen achter elkaar: mobiel, tv, Netflix, Spotify, de sportschool…Vervoer / Auto Denk hierbij aan bijvoorbeeld de verzekering, de wegenbelasting en de wegenwachtserviceHuis Rekeningen voor onderhoud, de waterschapsbelasting, energienota’s, je inboedelverzekering en contracten.Werk Heb je meerdere bronnen van inkomsten, orden die dan binnen dit tabbladPensioen
Maak kopietjes
Lever je iets in? Zoals een belastingaangifte of een zorgnota, of een opzegbrief aan een bepaalde instantie? Maak altijd een kopietje voor je eigen administratie.
Bonnetjes
Het ene bonnetje is het andere niet. Zolang je geen kasboek hebt dat automatisch met je pinbetalingen synchroniseert, moet je al je bonnen bewaren. Ook die van de snacks op het station, bijvoorbeeld – dat zijn vaak onopgemerkte uitgaven. Sommige bonnen kun je weggooien nadat je de uitgaven in je kasboek hebt gezet. Belangrijke bonnen (denk aan garantie, declareren of bewijs van bezit voor verzekeringen) bewaar je langer. Je kunt deze bijvoorbeeld in insteekhoesjes doen, bij de categorie waartoe ze behoren. Om zeker te zijn van behoud, kun je ze ook inscannen / fotograferen: sommige bonnen vervagen namelijk naar verloop van tijd.
Kasboek
Naar bovenstaand voorbeeld heb je alles netjes geordend. En nu? Nu is het zaak om ook iets met die administratie te doen. Namelijk: onder elkaar schrijven (of typen, bijvoorbeeld in het programma Excel) wat je waaraan uitgeeft, en de balans opmaken. Je kunt dezelfde indeling gebruiken. Daarnaast zal je nog wat extra categorieën hebben: bijvoorbeeld voor huishoudelijke uitgaven als boodschappen en cadeautjes. Hierover heb je waarschijnlijk geen belangrijke papieren, maar wel bonnetjes.
Reserveer één kant voor de inkomsten. Naast loon kunnen dit bijvoorbeeld ook toeslagen zijn. Aan de andere kant schrijf je alle uitgaven. Je kunt het over een maand berekenen, maar over een week kan ook. Let op: zaken die je per kwartaal of jaar betaalt, kun je omrekenen naar het tijdbestek waarover jij je uitgaven uitrekent, om grote schommelingen te voorkomen.
Lees meer over het bijhouden van een kasboek, of bekijk een overzicht van verschillende (digitale) huishoudboekjes.
Trek conclusies
Wanneer je je inkomsten en uitgaven enige tijd bijhoudt, kun je zien hoe de verhoudingen liggen. Wil je besparen? Kijk dan eens welke uitgaven niet per se nodig zijn, en probeer daar minder aan uit te geven. Je kunt in je kasboek bijvoorbeeld een extra kolom toevoegen, waarin je de gewenste maximale uitgaven naast de daadwerkelijke uitgaven zet. Ook dit stappenplan van Nibud kan je hierbij helpen.
Lees in deze Testpaneluitslag wat de financiële voornemens zijn voor 2016.