Nibud komt met 'financiële gedragsregels'

administratie_780_43305842_l.jpg

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) komt voor het eerst in zijn bestaan met gedragsregels die geldproblemen bij consumenten moeten helpen voorkomen.

Het instituut heeft drie vuistregels bedacht om mensen meer grip op hun financiële situatie te laten krijgen: Check, plan en spaar. Consumenten moeten volgens het Nibud wekelijks hun saldo bekijken en uitgaven controleren. Daarnaast moeten ze jaarlijks inkomsten en uitgaven plannen en maandelijks minimaal 10 procent van hun inkomen sparen.

Betalingsachterstand

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 45 procent van alle huishoudens moeite heeft met rondkomen en 40 procent achterloopt met betalingen. Een op de vijf huishoudens heeft dusdanig ernstige betalingsachterstanden dat sprake is van betalingsproblemen.

Te impulsief

Financiële problemen komen volgens het Nibud meestal niet direct door de hoogte van het inkomen. Ook mensen die veel geld verdienen komen in de problemen als ze te impulsief met geld omgaan en geen spaargeld hebben. Van de mensen met betalingsproblemen heeft 70 procent minder dan 1000 euro spaargeld. De vijf kenmerken die de kans op financiële problemen verhogen zijn:

  1. Een impulsieve houding
  2. Ongeordende administratie
  3. Op de korte termijn gericht
  4. Geen of weinig spaargeld
  5. Geen financiële opvoeding

Ook Radar geeft tips voor een gezonde financiële administratie, lees ze hier.

Bron: ANP / Nibud