'Tieners hebben gebrek aan financiële kennis'

nibud-zorgen-tieners-geld24052017.jpg

Het Nibud (Nationaal instituut voor budgetvoorlichting) maakt zich zorgen om het gebrek aan financiële kennis bij tieners. Veel van de in Europees verband onderzochte Nederlandse vijftienjarigen weten bijvoorbeeld niet wat ze aanmoeten met een phishingmail of ze zijn niet in staat een loonstrookje te ontcijferen.

Op financieel gebied komen Nederlandse leerlingen niet verder dan simpele dingen zoals het vergelijken van prijzen bij een aankoop. Leeftijdsgenoten in andere Europese landen, onder wie Vlamingen, kwamen in het onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) aanmerkelijk beter uit de bus.

Risico op geldproblemen als volwassene

Volgens het Nibud ligt door de kennisachterstand het risico op de loer dat Nederlandse tieners later als volwassenen hun geldzaken niet goed kunnen regelen. Daardoor zouden ze moeite kunnen krijgen met het nemen van weloverwogen financiële beslissingen en in de problemen kunnen raken. De organisatie pleit voor structurele en verplichte financiële educatie op basis- en middelbare scholen.

Bron: ANP