Ouders voeren vaker regie over geldzaken puber

kinderen_geld.jpg

Nederlandse scholieren hebben steeds minder te vertellen over hun eigen geldzaken. Ouders lijken steeds vaker de regie te voeren over de financiën van hun pubers.

Dat signaleert het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in een vrijdag verschenen rapport. Het Nibud ziet op alle fronten dat ouders zelf rekeningen betalen, zonder hun kind zelf een budget en de bijbehorende verantwoordelijkheid te geven.

Betalen mobiele telefoon

Van de bijna 3500 scholieren die deelnamen aan het onderzoek, hoeft 61 procent nooit zelf de rekening voor de mobiele telefoon te betalen; dat doen de ouders. Drie jaar geleden lag dat percentage nog op 54 procent.

Geen kleedgeld

Kleding wordt door 56 procent van de ouders volledig betaald, tegen 48 procent in 2013. De meerderheid van de scholieren krijgt dan ook geen kleedgeld, terwijl dat volgens het Nibud juist een goed middel is om te leren omgaan met geld.

Zelf leren

In het algemeen stelt het instituut dat ouders hun kinderen vaker zelf 'achter het financiële stuur moeten zetten, in plaats van hen de rol van bijrijder te geven'. Maar de trend lijkt dus omgekeerd. Volgens het Nibud doen ouders er beter aan om hun kinderen zak- en kleedgeld te geven en duidelijke afspraken te maken over de besteding daarvan. Op die manier 'leren kinderen meer dan wanneer hun ouders de geldzaken overnemen'.

Vragenlijst financiële opvoeding

Heb jij (klein)kinderen van 18 jaar of jonger? Radar heeft een vragenlijst over de financiële opvoeding van de kleine consument. Testpanelleden vinden deze op hun persoonlijke pagina. Ben je geen Testpanellid? Aanmelden is gratis, je krijgt dit weekend dan nog een uitnodiging om mee te doen met het onderzoek.

Bron: ANP