'Nederlander kijkt financieel niet vooruit'

sparen204_780.jpg

Veel Nederlanders denken niet vooruit bij het nemen van financiële beslissingen.

Ook weet een grote groep niet hoe hun pensioen eruitziet en hebben veel Nederlanders geen buffer voor als het tegenzit. Dat meldt overheidsplatform Wijzer in geldzaken na onderzoek.

Vooruit kijken

Bij het nemen van financiële beslissingen kijkt 58 procent van de Nederlanders tien jaar vooruit. Het gaat hierbij vooral om hoogopgeleiden en mensen met een bovenmodaal inkomen. Deze groep is vaak ook bovengemiddeld goed voorbereid als het gaat om het eigen pensioen.

Laagopgeleiden

Laagopgeleiden, mensen met een inkomen lager dan modaal en niet-werkenden leven financieel gezien vaker in het nu en zijn minder bezig met hun toekomst. Onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) wijst echter uit dat dit in het buitenland in nog veel sterkere mate voorkomt. Vooral in landen als Noorwegen, Frankrijk en Portugal vinden inwoners vaak dat geld moet rollen. Nauwelijks een op de vijf Nederlanders is het eens met deze opvatting.

Uit het OESO-onderzoek blijkt verder dat vier op de tien consumenten in binnen- en buitenland zich niet verdiepen in de aanschaf van een financieel product. Vier op de vijf doen geen vergelijkend warenonderzoek.

Bron: ANP