Snijden in je abonnementen: 6 tips

besparen_rekenen_administratie_628.jpg

Abonnementen zijn een vaste kostenpost waar je vrij gemakkelijk in kunt snijden. Uit een poll onder leden van het Radar Testpanel blijkt dat 42 procent niet precies weet wat ze aan abonnementen uitgeven.

Niet voor niets staan abonnementen op de tweede plek in de lijst met besparingsposten. 44 procent van de Testpanelleden in het onderzoek naar financiële voornemens aan dat zij hierop in 2016 willen besparen. Het gaat vooral om 'overige abonnementen'; buiten de telefoon, internet en tv-rekening om. Radar zet 6 tips voor je op een rij.

1. Overzicht

De eerste stap in het besparen op abonnementen, is een overzicht maken van welke abonnementen je allemaal hebt lopen, en hoeveel deze je kosten. Controleer je afschrijvingen van het afgelopen jaar er eens op. Het is een uurtje werk, maar dan heb je wel een helder overzicht van deze vaste lasten. (Zie ook de tips over het voeren van administratie.)

2. Opzeggen of delen

Afhankelijk van hoeveel je wil besparen, kun je natuurlijk abonnementen opzeggen. Je kunt er ook aan denken om een abonnement te delen: bijvoorbeeld die van de krant, het internet of een tijdschrift.

3. Een goedkopere vorm

Voor sommige abonnementen is wellicht een goedkoper alternatief. Zo is een digitaal krantenabonnement vaak goedkoper. En als je in praktijk 1 keer per week naar de sportschool gaat, is zo’n onbeperkt abonnement dan wel nodig? Wellicht kun je overstappen naar een goedkopere abonnementsvorm.

4. Los betalen

Maak bij al je abonnementen ook de afweging of je er wel zoveel gebruik van maakt, dat het een abonnement waard is. Als je een krant of tijdschrift slechts af en toe leest, is een los exemplaar waarschijnlijk goedkoper. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld de sportschool (losse lessen).

5. Let op de opzegtermijn

Sluit je een nieuw abonnement af? Let dan op de opzegtermijn en maak eventueel een aantekening in je agenda vlak voor de uiterste opzegdatum: dan weet je zeker dat áls je ervan af wil, je niet net weer een nieuwe termijn bent ingegaan en dus zal moeten betalen.

6. Rondshoppen

Wil jij óók besparen op je telefoon, internet en tv-abonnement(en), dan loont het zeker de moeite om eens rond te shoppen: wellicht kan het ergens anders, of met een nieuwe abonnementsvorm veel goedkoper. Op internet zijn genoeg vergelijkingssites te vinden. Overstappen kan trouwens ook geld uitsparen wat betreft bijvoorbeeld de maaltijdboxen of sportschool.Meer besparen? Lees ook:

De testpaneluitslag: Financiële voornemens: meer sparen, minder gemaksvoer

Bespaartips deel 1: Tips om je energierekening omlaag te krijgen

Bespaartips deel 2: Consumententip: Budgetteren