4 op de 10 wil kankerwaarschuwing op knakworstjes

hotdogs_wieners_knakworst_kinderenistock_susan_chiang800.jpg

Zo'n veertig procent van de Nederlanders vindt dat op verpakkingen van hamburgers, knakworsten en ander bewerkt vlees een waarschuwing moet komen dat je er mogelijk kanker van kunt krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van marktonderzoekbureau Vostradamus.

Andere uitkomsten:

  • een derde zegt zijn eetpatroon te gaan wijzigen en geen of minder bewerkt vlees te gaan eten
  • een kwart heeft geen vertrouwen in de voedingsindustrie en ook geen vertrouwen in bewerkt vlees
  • ruim een derde vindt dat de overheid reclame voor bewerkt vlees moet beperken.

Vostradamus voerde het onderzoek uit onder 900 Nederlanders, in opdracht van Frank.news. Aanleiding was de recente berichtgeving over de (on)gezondheid van bewerkt vlees.

Nuancering

In oktober maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekend dat mensen die dagelijks meer dan 50 gram bewerkt vlees eten, zoals rookworst, knakworstjes, frikadellen, salami, vleeswaren, bacon en ham, een 18 procent hogere kans op darmkanker hebben.

Diezelfde WHO haastte zich kort daarna om eraan toe te voegen dat ze mensen niet vraagt om te stoppen met het eten van vlees. Volgens Frank.news kreeg die nuancering minder aandacht. Daarop besloot de redactie te onderzoeken hoe de consument hierover dacht, met bovengenoemde cijfers als uitkomst.

Organisaties als KWF Kankerbestrijding en de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) vinden dat de consument hierin te ver doorschiet, constateert Frank.news. Volgens KWF krijgen mensen geen kanker van gewoon vlees eten. Volgens FNLI is er dan ook geen reden om de Reclamecode Voor Voedingsmiddelen (RVV) aan te passen.

Bron: Frank.news