4 vragen en antwoorden over aansprakelijkheid

Je laat je jas achter bij de garderobe, je brengt je auto naar de garage, je laat een jurk stomen of je moet je rugzak droppen in een kluisje bij een elektronicazaak. Wie is er aansprakelijk bij schade of diefstal? Radar geeft antwoord op vier veelgestelde vragen over aansprakelijkheid.

Rosanne Bos had een prachtige dag toen ze ging trouwen. Na de trouwdag bracht ze haar trouwjurk naar de stomerij. Daar bleek brand uitgebroken te zijn waardoor de jurk van Rosanne in vlammen is opgegaan. De stomerij, die verzekerd is bij Univé, zegt in een brief dat zij niet aansprakelijk is voor de ontstane schade. 'Het is een brand waar wij niets aan kunnen doen', zegt de stomerij. 'Wij zijn ook slachtoffer.' Rosanne wordt doorverwezen naar haar eigen inboedelverzekering bij Centraal Beheer, maar die wijst de claim af aangezien de schade niet thuis is ontstaan. Rosanne: 'De stomerij heeft inmiddels een contra-expert ingeschakeld die zegt dat we er waarschijnlijk wel uitkomen'.

Wie is aansprakelijk bij schade in een stomerij?

Je laat in goed vertrouwen je spullen achter bij een stomerij. Als je spullen dan beschadigd of vernietigd zijn is de stomerij aansprakelijk, aldus jurist Charlotte Meindersma van Charlotte's Law. 'Het is hun werk om voor spullen van anderen te zorgen. Je geeft je spullen daar in bewaring. Zij zijn verantwoordelijk als er iets mee gebeurt.'

Het maakt volgens Meindersma niet uit of de stomerij iets kon doen aan de brand. 'Het is geen natuurramp die je niet zag aankomen, zoals een tsunami. Het is een brand, daar moet je op voorbereid zijn en een verzekering voor hebben.'

Mag je aansprakelijkheid uitsluiten?

Bedrijven zetten in hun algemene voorwaarden vaak dat ze niet aansprakelijk zijn voor schade buiten hun schuld om. 'Die aansprakelijkheid mag je niet uitsluiten via de algemene voorwaarden. Je hebt gewoon de zorgplicht voor de goederen die jou in vertrouwen ter beschikking worden gesteld.'

Jas gestolen uit garderobe: wie is aansprakelijk?

Je gaat naar een theater of restaurant en hangt je jas op in de garderobe. Daar hangt een bordje met de tekst 'de directie stelt zich niet aansprakelijk voor verlies of diefstal'. Marleen herkent zich in die situatie en stuurde de redactie een appje. In een Chinees restaurant hing zij haar jas (en die van haar zoon) op in de garderobe. Toen ze 's avonds naar huis gingen was de jas, van 200 euro, van haar zoon, gestolen. Ook de huissleutels waren weg. De politie heeft niks met de aangifte gedaan, ondanks dat er die avond meerdere jassen waren gestolen.

Wie is dan aansprakelijk? Als je je jas in een onbewaakte garderobe hebt opgehangen kun je de bedrijfsleider daar niet op aanspreken. Je hebt met niemand een bewaarnemingsovereenkomst. Je hebt er ook niet voor betaald. Universitair docent aansprakelijkheidsrecht Pieter de Tavernier zegt tegen het NRC dat er sprake is van een grijs gebied. 'De rechter kan dat anders zien. Met het betalen voor de koffie en het gebak betaal je immers indirect voor de extra diensten.' Juristen zeggen overigens bij het zien van dergelijke bordje bij garderobes: 'de directie stelt zich niet aansprakelijk, maar wij wel!'Leestip: Wat moet je je aantrekken van bordjes in garderobes?

Rugzak in bewaring geven bij de MediaMarkt

Wie naar de MediaMarkt gaat met een rugzak loopt het risico dat hij of zij deze in een speciale locker moet doen. De lockers zijn transparant en iedereen kan zien wat er in de locker zit. Er stond op een bordje dat MediaMarkt niet aansprakelijk is bij diefstal.

Stel dat jouw rugzak gestolen wordt, is het dan echt zo dat de MediaMarkt niet aansprakelijk is? Jurist Meindersma zegt dat de MediaMarkt wel degelijk aansprakelijk is bij diefstal. 'Er is een bewaarnemingsovereenkomst.' De MediaMarkt is in deze de bewaarnemer en die heeft een zorgplicht. Beveiligers verwijzen klanten met een rugzak naar de kluisjes. Daar moet je verplicht gebruik van maken om de winkel in te mogen.

Auto beschadigd of gestolen bij de garage?

Stel je laat je auto repareren bij een garage en hij raakt beschadigd of wordt gestolen. Is de garage dan aansprakelijk of ben jij dat? Meindersma zegt daarover dat als de auto meerdere dagen bij de garage moet staan, dat het de verantwoordelijkheid is van de garagehouder. 'Als hij zegt dat je hem kan brengen om negen uur en kan ophalen om vier uur, maar je wil hem de avond ervoor al neerzetten, dan is het een ander verhaal.'