4 vragen over Facebook-winacties

winacties_800x628_01.jpg

'Like en deel dit bericht en maak kans op een nieuwe keuken!', je hebt vast weleens gezien dat een Facebookvriend zo'n bericht heeft gedeeld, en misschien heb je zelf een keer meegedaan aan zo'n winactie. Wat als je gewonnen hebt, maar de prijs laat erg lang op zich wachten? Of als je tegoedbonnen krijgt in plaats van de beloofde complete keuken?

Radar krijgt veel vragen binnen van 'gelukkige winnaars' die hun cadeau maar niet ontvangen, of die genoegen moeten nemen met een coupon. Heb je rechten als je mee hebt gedaan aan zo'n winactie, of moet je een gegeven paard niet in de bek kijken? Radar vraagt het aan jurist Charlotte Meindersma.

Tegoedbonnen in plaats van complete keuken

Saskia doet mee aan een winactie op Facebook: 'Win bij ons een compleet NIEUWE KEUKEN! Incl. apparatuur', staat er in het bericht. Het enige wat ze moet doen is het bericht delen. Na een paar dagen krijgt ze goed nieuws: ze heeft gewonnen! De initiatiefnemers van de actie nemen contact met haar op. Wat schetst haar verbazing? In plaats van de beloofde complete keuken - inclusief apparatuur dus - krijgt ze een coupon ter waarde van 2250 euro. 'Daar kan ik nooit een complete keuken van kopen!' schrijft ze.

1. Heb je recht op de nieuwe keuken die getoond wordt in de Facebookpost?

'Een complete keuken, inclusief apparatuur, die maar 2250 euro kost? Dat vind ik knap. Daar kun je nog net een fornuis, afzuigkap en koelkast van kopen, maar dan heb je nog geen keukenkastjes of installatie', zegt Meindersma. 'Bovendien: de prijs moet uitgereikt worden waarmee ook geadverteerd wordt. De consument heeft dus recht op de keuken die in de Facebookpost wordt getoond, of in ieder geval een gelijkwaardig alternatief.'

2. Als de keuken te groot of klein is voor jouw huis, heb je dan recht op een passende keuken?

'Nee, je hebt recht op de keuken die op de afbeelding te zien is. Het kan dus zijn dat je voor extra kosten komt te staan wanneer de keuken geïnstalleerd moet worden. Het is sowieso verstandig om de algemene voorwaarden te lezen en te controleren of bijvoorbeeld de installatiekosten inclusief zijn.'

Prijs nog niet ontvangen

Yvonne laat aan Radar weten dat zij ook mee heeft gespeeld met zo'n winactie. Ze krijgt op 15 maart het bericht dat ze een fiets heeft gewonnen. Tot op de dag van vandaag heeft ze 'm nog niet ontvangen.

3. Hoe lang mag je wachten op je prijs?

'De prijs moet hoe dan ook worden uitgekeerd en bovendien binnen een redelijke termijn. Ik denk dan aan een maand. Wanneer je een specifiek product hebt gewonnen, waarbij de kleur en maat bijvoorbeeld al vaststaat, kun je deze eerder verwachten dan wanneer bepaalde zaken moeten worden afgestemd, zoals: wordt het een dames- of herenfiets?  Maar ook in dat laatste geval is drie tot vier maanden te lang.'

Persoonsgegevens

4. Wat mag het bedrijf van de winactie met jouw persoonsgegevens?

'Als een bedrijf met zo'n advertentie ook persoonsgegevens verzamelt, mogen deze alleen in het kader van de actie gebruikt worden. Dat geldt niet wanneer er toestemming is gevraagd om jouw gegevens te gebruiken voor andere zaken, zoals het versturen van een nieuwsbrief.

Heb je ervaring met like-deel-en-win-acties? Reageer hieronder.

Bron: Radar / Charlotte's Law