400 euro voor een Lowlands-ticket? Tweede Kamer wil maatregelen

publiek164987017_l.jpg

Lowlands-tickets worden voor maar liefst vierhonderd euro per stuk doorverkocht via Ticketmaster. De Tweede Kamer wil dat er iets gebeurt aan die ‘woekerprijzen’, omdat de toegankelijkheid van concerten en festivals op het spel staat. Het AD meldt dat staatssecretaris Gunay Uslu (Media en Cultuur) op maatregelen broedt.

Door de gestegen kosten van Lowlands waren de originele ticketprijzen voor het festival al flink verhoogd ten opzichte van vorig jaar, ondanks dat was het festival in Biddinghuizen binnen een kwartier uitverkocht. De ruim zestigduizend tickets gingen voor de riante prijs van driehonderd euro per stuk over de toonbank. Daarna kwam de doorverkoop op gang en die werd nog veel duurder. Via Ticketmaster ben je maar liefst vierhonderd euro voor een tweedehands ticket kwijt. Wie zoekt naar een alternatieve site, kan lang zoeken.

Monopolie van Ticketmaster

Die site heeft namelijk een monopolie gecreëerd en daar is de Tweede Kamer niet blij mee. In de verkoop van tweedehands tickets werden andere aanbieders, zoals Ticketswap, enkele dagen voor de start van de verkoop buitenspel gezet. Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg stelt dat het bedrijf dat niet voor de lol doet, maar om de markt en de betrouwbaarheid van het ticket te beschermen.

Ruim veertig euro servicekosten

Het blijkt echter een enorme inkomstenbron te zijn voor Ticketmaster. Mensen met een kaartje voor Lowlands mogen tickets enkel via hun website verkopen, waardoor er geen concurrentie meer bestaat op het gebied van servicekosten. Per gekocht kaartje komt er daardoor veertig euro aan die kosten bij, waardoor potentiële festivalgangers rond de vierhonderd euro per ticket moeten betalen.

Waarom moet een kaart ruim honderd euro duurder zijn? Ik zeur niet over een paar euro administratiekosten, maar wel over ruim honderd euro’, aldus PvdA-kamerlid Mohammed Mandis. Staatssecretaris Gunay Uslu (Media en Cultuur) is bezig met het bedenken van maatregelen. Ze geeft aan de ontstane zorgen te snappen. ‘Het is hardnekkige, complexe problematiek waar muziekliefhebbers, evenementenbezoekers en concertgangers de dupe van zijn.’

‘Geld wordt gebruikt om veiligheid te garanderen’

Ticketmaster zelf geeft aan zich van geen kwaad bewust te zijn. ‘De servicekosten zijn de enige vorm van winst die wij aan een transactie overhouden’, aldus een woordvoerder van het bedrijf. ‘Het geld wordt gebruikt om de site verder te ontwikkelen en om een veilig platform te kunnen blijven garanderen.’ Onveilige ticketverkoop is vaker een groot probleem bij festivals en concerten. 

Pas op voor malafide sites

Behalve de woekerprijzen waarvoor tickets voor een tweede maal over de toonbank gaan, zijn er ook malafide websites waar niet bestaande tickets worden verkocht of er nog een extra schepje op de prijs wordt gelegd. Eerder schreef Radar een artikel over hoe je dit soort doorverkoopsites herkent.

Bron: AD