5 vragen over e-readers en e-books

e-readers-live-780.jpg

Radar sprak met techexpert Sander van der Heide over e-readers en e-books.

De naam zegt het al: een e-reader is vooral bedoeld voor het lezen van (digitale) boeken. Het apparaat heeft speciale e-inkt, waardoor het scherm weinig stroom verbruikt. Dat is wel anders bij een tablet, waarop continu een beeld wordt geprojecteerd. Dat vraagt veel meer van een batterij.

Een e-reader is bovendien een stuk lichter dan een tablet (en dan die dikke pil in je boekenkast natuurlijk). Ook niet onbelangrijk: 'De prijs van een e-reader is soms wel een tiende van de prijs van een tablet', zegt Sander.2. Is het mogelijk een tablet als e-reader te gebruiken?

Ja, sterker nog: je hebt meer mogelijkheden om verschillende apps te installeren. Veel bookstores (dat zijn webshops waar je digitale boeken koopt) hebben namelijk een eigen toepassing.

Let wel: je hebt te maken met een ander soort scherm. Dat kan minder prettig zijn voor je ogen. Sander: 'Bij een lcd-scherm [van een tablet bijvoorbeeld, red.] kijk je eigenlijk in een lamp; het licht komt namelijk van onder. Bij een e-reader komt het licht van boven.' Wél een voordeel van tablets: tabletschermen zijn in kleur.3. Wanneer komt er een e-reader met kleur?

De e-readers die Sander heeft meegenomen laten alleen zwart-wit-kleuren en grijstonen zien, terwijl de meegebrachte tablet wel kleur heeft. 'Zo'n e-reader bestaat uit heel veel kleine inktkanaaltjes. Als je kleur wil laten zien op een e-reader moeten er dus verschillende pigmenten worden gemaakt. De techniek bestaat al wel, er zijn alleen nog geen apparaten van gemaakt.' Hij verwacht dat volgend jaar de eerste kleuren-readers te koop zijn.4. Waar moet ik op letten als ik een e-reader koop?

Kijk goed welke bestandsformaten het apparaat kan lezen. Sander: 'Heb je bijvoorbeeld boeken gekocht in de Kindlestore van Aamazon, dan kun je die boeken later niet of lastiger overzetten naar een ander apparaat'. Omdat boeken nu veelal in epub-formaat worden verkocht zul je overigens in andere gevallen minder snel tegen dit probleem aanlopen.

Het is sowieso verstandig om te kijken naar de technische mogelijkheden van het toestel. Bedenk ook wat je nog meer met het apparaat wil doen: mail ophalen, muziek afspelen?5. Hoe kom ik aan e-books?

Je kunt e-books aanschaffen via webshops en online bookstores. De centrale bibliotheek heeft bovendien een app waarmee je e-books kunt lenen. Deze boeken zijn drie weken lang beschikbaar.

Hoe zit het eigenlijk met tweedehands boeken? Een papieren exemplaar kun je zo doorgeven. Als je een digitaal boek doorgeeft, ligt dat iets anders. Dan stuur je het bestandje door, maar heb je het vaak zelf ook in bezit. Tom Kabinet biedt tweedehands e-books aan. Sander: 'Verkoop je via Tom Kabinet een boek, dan wordt er van jou verwacht dat je het origineel op je eigen apparaat verwijderd. Of je dat echt gedaan hebt is wel lastig te controleren.'

Bekijk op youtube.com