50.000 Nederlandse accounts gekraakt

Bij de enorme datadiefstal die begin april in Duitsland aan het licht kwam, zijn gegevens van 50.000 Nederlandse accounts gestolen.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) benadrukt maandag dat het maar een klein deel van het totaal is en dat bovendien veel gestolen gegevens verouderd zijn.

In totaal werden 18 miljoen accountgegevens zoals e-mailadressen en wachtwoorden buitgemaakt door de criminelen. Daar zitten volgens een nieuwsbericht van het NCSC ook gegevens tussen van de rijksoverheid en zogenoemde 'vitale organen', maar welke dat zijn wil de woordvoerder niet kwijt.Kleine kans op misbruik

Doordat een deel van de gestolen gegevens verouderd zijn, is de kans volgens het centrum kleiner dat de criminelen er iets mee kunnen, bijvoorbeeld omdat 'wachtwoorden in de tussentijd al zijn gewijzigd. Bij veel organisaties ben je immers verplicht om regelmatig je wachtwoord aan te passen. Ook zijn medewerkers bijvoorbeeld al uit dienst of worden domeinnamen niet meer actief gebruikt.'

Mensen die willen controleren of hun e-mailadres is aangetroffen in de gestolen gegevens, kunnen dat doen op een speciale website van de Duitse evenknie van de NCSC, de BSI. Mensen die slachtoffer zijn geworden, krijgen het advies wachtwoorden zo snel mogelijk te wijzigen.

Bron: ANP