'Stuur geen gegevens via openbaar wifi'

Mensen kunnen beter geen persoonlijke informatie versturen via openbare wifi-netwerken. De gratis toegankelijke netwerken voor draadloos internet zijn niet per se veilig.

Kwaadwillenden kunnen met de informatie van argeloze gebruikers aan de haal gaan. Dat zeggen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de Europese politiedienst Europol in het programma KRO Brandpunt van zondag.

'Op het moment dat je e-mailverkeer of financiële transacties wilt doen, moet je dat niet doen op een openbare plek', zegt Wil van Gemert, directeur cyberveiligheid van de NCTV, in de uitzending.

Mensen geven via openbaar wifi meer van zichzelf prijs dan ze denken. 'Facebook, Twitter, maar ook je e-mail en zelfs wachtwoorden, wellicht internetbankieren of betaalgegevens als je aan het shoppen bent. Al dat soort gegevens zijn natuurlijk enorm interessant voor cybercriminelen', zegt Jaap van Oss van Europol. Hij raadt daarom af 'gevoelige en persoonlijke informatie te gebruiken op publieke netwerken'.

Mensen zijn zelfs kwetsbaar als ze niet zijn ingelogd op draadloos internet. 'Ook al zit je telefoon gewoon in je zak, of je iPad in je tas, als je wifi aan hebt staan is dat ding continu aan het zoeken naar netwerken. Dus ook al ga je niet bewust op een wifi-netwerk, als het aanstaat en je loopt gewoon over straat of je zit in de trein, kun je automatisch verbonden worden met zo'n apparaatje', aldus 'ethisch hacker' Wouter Slotboom.

Bron: ANP