Gevolgen overname WhatsApp door Facebook

In geen ander land wordt zoveel ‘geappt’ als bij ons. De overname van WhatsApp door Facebook deed dan ook het nodige stof opwaaien. Uit onderzoek onder het Radar Testpanel is gebleken dat een kwart een overstap overweegt. Het grootste deel maakt zich zorgen over zijn persoonlijke gegevens nu WhatsApp in handen komt van Facebook.

Samen met twee deskundigen onderzocht Radar hoe realistisch de zorgen zijn. Volgens WhatsApp en Facebook zal er voor de gebruiker niets veranderen. IT-onderzoeksjournalist Brenno de Winter begrijpt de zorgen daarentegen wel. ‘In tegenstelling tot Facebook is WhatsApp 1 op 1 communicatie: je kiest zelf voor de ontvanger. WhatsApp is daarmee intiemer en persoonlijker dan Facebook.’ Bovendien gelooft Brenno dat Facebook op den duur informatie uit WhatsApp zal halen om Facebook-profielen te verrijken. Dit is namelijk het verdienmodel van het platform. Hoe goed zijn de alternatieven?

De Russische berichtendienst Telegram maakt een enorme vlucht. Het afgelopen weekend was het de meest gedownloade app in de App Store en Google Play. Uit de enquête van Radar blijkt tevens dat maar liefst 70 procent van de WhatsApp-verlaters Telegram in de plaats heeft gedownloaded. Lees hier meer resultaten.

Volgens Volkskrant social media-redacteur Heleen van Lier ben je met de Russische tegenhanger van WhatsApp niet heel veel beter af. Voor de installatie moet je de app toegang geven tot je locatie, persoonlijke informatie, berichten en oproepen. Bovendien kan Telegram de groei op het moment nog niet aan en ligt de dienst steeds plat. Duitse privacywaakhond raadt WhatsApp af

Overigens heeft de Unabhängigen Landeszentrums für Datenschutz, de Duitse privacywaakhond, consumenten die zich zorgen maken over hun privacy afgeraden nog langer gebruik te maken van WhatsApp.

Forumreacties

12
  • Door Radar

Facebook heeft berichtendienst WhatsApp voor ruim 11 miljard euro overgenomen. Facebook staat er om bekend privacy niet erg hoog in het vaandel te hebben en daarom maken veel mensen zich zorgen. Uit onderzoek van Radar blijkt dat 70% denkt dat Facebook de overname zal gebruiken om informatie uit WhatsApp aan zijn Facebook-profiel te koppelen. Maandag 24 februari 20:30 op Nederland 1

  • Door olaf79

Tsja wat is het probleem. Alsof WhatsApp voorheen niks deed met de informatie die zijn 450 miljoen gebruikers de wereld instuurden. Het probleem is natuurlijk dat mensen zonder nadenken allerlei privacygevoelige informatie vrijgeven.

  • Door dhc

Alsof er uberhaupt nog privacy bestaat.. Boter....hoofd....boeiuh. Ze weten toch al alles van me.