WhatsApp handelt in strijd met de wet

WhatsApp heeft mobiele telefoonnummers verzameld van honderden miljoenen mensen die helemaal geen gebruik maken van de berichtendienst. Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) handelt het Amerikaanse bedrijf daarmee in strijd met de wet, schrijft de Volkskrant.

WhatsApp neemt van elke gebruiker het volledige adresboek tot zich, blijkt uit de voorwaarden waar elke gebruiker mee akkoord moet gaan. Daardoor worden ook de telefoonnummers van contactpersonen die zelf helemaal geen gebruik maken van de berichtendienst, opgeslagen.

Het CBP vindt dat dit in strijd is met de wet. 'Zo kom je aan gegevens van mensen die daar nooit toestemming voor hebben gegeven', aldus CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm. De toezichthouder wacht nog op een reactie van een advocaat van WhatsApp.Uitzending RadarIn de uitzending van 24 februari 2014 besteedde Radar aandacht aan de overname van WhatsApp door Facebook. Een ruime meerderheid van het Testpanel geeft aan zorgen te hebben over zijn persoonsgegevens nu deze in handen zijn van Facebook. Bekijk de uitzending terug.

Bron: ANP