Persoonsgegevens niet veilig bij gemeenten

Gemeenten nemen onvoldoende maatregelen om persoonsgegevens te beveiligen die ambtenaren opvragen via het netwerk dat ook werkbedrijf UWV en de Sociale Verzekeringsbank gebruiken. Zo werden in 13 van de 80 onderzochte gemeenten gegevens van bekende Nederlanders geraadpleegd zonder dat daar een goede reden voor was, blijkt uit vrijdag bekendgemaakt onderzoek van de Inspectie SZW.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) is geschokt door deze uitkomsten. Zij vindt het onacceptabel dat de beveiliging van deze informatie zo slecht op orde is en stelt dat inwoners erop moeten kunnen vertrouwen dat gemeenten de aan hen toevertrouwde gegevens zorgvuldig verwerken.

'Zorgwekkend'

De bewindsvrouw stelt dat gemeenten de hoogste prioriteit moeten geven aan het verbeteren van de beveiliging van de gegevensuitwisseling. De inspectie noemde het gebrek aan beveiliging van persoonsgegevens via het speciale netwerk 'zorgwekkend'. Via het bewuste netwerk worden onder meer gegevens over inkomsten, uitkering, autobezit, diploma's en examenresultaten uitgewisseld. In 2012 gebeurde dat 112 miljoen keer.

'Bankmedewerkers mogen niet zomaar rekeninggegevens bekijken van klanten. Voor gemeenteambtenaren moet hetzelfde gelden. Het is onacceptabel dat er zonder noodzakelijke reden persoonlijke gegevens van mensen worden bekeken', aldus Klijnsma, die het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) op de hoogte heeft gebracht.

Het CBP kan gemeenten die niet voldoen aan de eisen van de wet bescherming persoonsgegevens een dwangsom opleggen. De privacywaakhond wees onlangs nog op de risico's van het 'bovenmatig delen van persoonsgegevens' als taken voor jeugdzorg, werk en inkomen en de langdurige zorg overgaan van provincie en Rijk naar gemeenten.

'Onacceptabel'

René Paas, voorzitter van Divosa, de Nederlandse koepel van sociale diensten, vindt het onacceptabel dat een aantal medewerkers van sociale diensten informatiesystemen hebben gebruikt om de financiële handel en wandel van bekende Nederlanders te bekijken. Ze hebben naar zijn zeggen het functioneren van de sector in gevaar gebracht.

Bron: ANP