53 procent maakt weleens gebruik van een zelfscankassa in de supermarkt

zelfscannen-boodschappen-180420.jpg

Zelf je boodschappen scannen bij de supermarkt, het kan op steeds meer plekken in Nederland en de consument begint er ook meer voordelen in te zien. Ruim de helft van de pollrespondenten (53 procent) maakt wel eens gebruik van een zelfscankassa. In totaal is de poll door 1358 Testpanelleden ingevuld.

Bijna een derde van de respondenten geeft aan dat ze overal waar het kan gebruikmaken van een zelfscankassa. Vooral vanwege het gemak en de snelheid. Ongeveer twintig procent gebruikt het zo nu en dan.

Michel geeft via Twitter aan dat hij zijn boodschappen door het zelfscannen maar één keer door de handen hoeft te hebben, bij een gewone kassa is dit volgens hem drie keer. Thijs laat weten: 'Ik gebruik het altijd. Lekker snel, meteen weten wat je moet betalen en een kortere rij en een snellere afhandeling bij de kassa.'

Verschillende methodes van zelfscannen

In Nederland zijn verschillende methodes qua zelfscannen. Zo kun je bij Albert Heijn een scanner uit het rek halen (na het scannen van je Bonuskaart) om hiermee of met een app op je smartphone de producten die je wilt kopen te scannen tijdens het winkelen. Direct na het scannen zie je de prijs van het product en de eventuele korting. Afrekenen doe je uiteindelijk bij een computerscherm met je pinpas. Bij Jumbo kun je ook gebruikmaken van een scanner, alleen moet je wel afrekenen bij een caissière.

'Wat gebeurt er als je een product niet scant?'

Niet iedereen is overtuigd van de zelfscankassa. 31 procent geeft aan dat zelfscannen niet hun ding is. Arthur: 'Wat als ik perongeluk iets vergeet te scannen en ze controleren mij? Ik heb geen zin om voor een pot pindakaas de Sjaak te zijn.' Volgens Peter valt dit wel mee: 'Als ik iets vergeten ben te scannen dan moet ik alsnog langs een gewone kassa om het product af te rekenen.'

Gezelligheid en banenbehoud

Saskia Louise rekent altijd af bij een caissière. 'Veel gezelliger en ik probeer op deze manier hun banen te behouden.' Ook Gerda loopt liever naar een normale kassa: 'Ik hou er niet van om tegen een computer te kletsen.'

Vijf procent van de pollrespondenten weet niet hoe zelfscannen werkt, terwijl elf procent van de respondenten winkelt in een supermarkt zonder zelfscan-mogelijkheden.Deel ook je mening!

Wil jij ook je mening delen? Dat kan via de poll van het Radar Testpanel. Je kunt je voor het testpanel inschrijven via deze intake-enquête. Meedoen is gratis, en je wordt dan ook uitgenodigd voor de onderzoeken van Radar.