57% huurders ervaart intimidatie als verhuurder ze uit de woning wil

Huurdersinitimidatie

Als je verhuurder jouw woning wil verkopen, dan mag jij er niet zomaar uit worden gezet. Maar niet iedere verhuurder neemt het nauw met de huurbescherming: maar liefst 57 procent van de door Radar ondervraagde huurders die door de verhuurder uit de woning worden gewenst, ervaart intimidatie. Waar ze moeten aankloppen, en wie dan vervolgens helpt, dat is de meesten niet bekend. Terwijl er wel degelijk een meldpunt is…

Via het Radar Panel ondervroegen we ruim 3400 mensen die nu huren of dat in de afgelopen 5 jaar hebben gedaan. Van deze groep had 1 op 5 (19%) het idee dat de verhuurder ze uit de woning wilde hebben: ruim 650 mensen. Een deel daarvan heeft de woning inmiddels verlaten terwijl zij daar zelf liever waren blijven wonen.

De meest genoemde redenen om de verhuur te stoppen zijn, volgens de huurders:

  • Om de woning te kunnen verkopen (37%)
  • Om de woning voor meer geld te verhuren (34%)
  • Om te renoveren/slopen (19%)

Persoonlijke conflicten met de verhuurder

Ook zijn er persoonlijke conflicten (12%), waarbij veel respondenten noemen dat die komen door het uitspreken van onvrede over achterstallig onderhoud, of een verzoek om een huurverlaging op basis van het puntensysteem, waar de verhuurder het niet mee eens is:

Ik heb me negatief uitgelaten op het onderhoud van de woning. Ik kreeg een brief van hun advocaat. Als ik dat nog 1x deed, zouden ze mij uit de woning zetten
- Huurder over conflict met verhuurder

Anderen geven aan dat ze zelf de regels van het huurcontract overtreden en dat de verhuurder ze daarom uit de woning wil. Uit de toelichtingen blijkt dat de regels echter niet altijd even fair zijn: zo wil iemand niet ‘een weekend per maand weg’, wat blijkbaar wel de afspraak is. Een ander laat weten dat de tuin volgens de verhuurder niet goed onkruidvrij wordt gehouden.

Ook zijn er meer gangbare afspraken, waarbij het toch frustrerend is dat je dan je huis uit zou moeten. Zo moet iemand er van de verhuurder uit omdat diegene niet meer in de juiste regio studeert. Een ander laat kennissen inwonen en sommige mensen geven aan te weinig aanwezig te zijn in de woning. Dat dit door overmacht komt, maakt daarbij blijkbaar niet uit:

Te weinig aanwezig in de woning vanwege mantelzorg moeder en daardoor verblijf op ander adres
- Huurder die vanwege de afstand en kosten veel elders verblijft

Sommigen betalen niet altijd de volledige huur, maar daaronder zijn ook mensen die dit bijvoorbeeld vanwege achterstallig onderhoud bewust niet doen. Ook zijn er verhuurders die hun huurders eruit willen hebben omdat ze er zelf willen wonen of bekenden willen laten wonen.

In de ene helft van de gevallen heeft de verhuurder letterlijk laten weten dat die de huurder uit het huis wil hebben:

Plaats maken voor familie van de verhuurder?

“De verhuurde appte mij het volgende: Beste Corine , via deze app wil ik de huur van jou appartement ********** per 1 januari 2025 opzeggen De reden van opzegging is dat onze zoon al 10 jaar staat ingeschreven bij Area en snel onderdak verdient. Gegroet Ed

(Adres gecensureerd)”

Wat als de verhuurder overgaat tot actie

In bijna de helft van de gevallen (46%) heeft de verhuurder niet letterlijk laten weten dat die de huurders eruit wilde hebben, maar merkte de huurder het aan acties. Die acties zijn niet altijd even correct, zo komt hieronder nog aan bod.

Slechts 20 procent noemt het contact vriendelijk, 58 procent omschrijft het als zakelijk. Een derde (31%) omschrijft het contact als bedreigend en nog eens 13 procent als boos. Van alle huurders waarvan de verhuurder ze uit de woning wil hebben, voelt maar liefst 57 procent zich geïntimideerd. Voor 54 procent duurde deze intimiderende situatie langer dan een jaar.

Een greep uit de acties die zij omschrijven:

  • “Onrust zaaien door sloopplannen aan te kondigen en mensen eindeloos in het ongewisse te laten. De woningen laten verkrotten.”
  • “Geen rechtstreekse acties om me uit huis te krijgen. Wel beschuldigingen/klachten van overlast die onterecht zijn.”
  • “Aan de deur komen, geld bieden als we binnen 3 weken vertrekken, dreigen om anderen (criminelen) langs te sturen, text en e-mails sturen met de vraag wanneer we vertrekken.”
  • “Over mij heen hangend, wijzend naar mijn borst, bedreigen, schreeuwen, dodelijke blikken en die van zijn vrouw ook. Lelijke appjes sturen, zeggen dat hij rechtshulp had ingeschakeld.”
  • “Hij stuurde familie op me af, dreigde met geweld, dreigde met brandstichting en dreigde mij en mijn vrouw wat aan te doen.”

Huurbescherming

60 procent weet niet of niet precies wat hun rechten zijn als huurder, of wist dat niet op het moment dat het speelde. Wel geeft 62 procent aan dat de verhuurder niet in diens recht staat of stond om de huur te beëindigen. Precies die situatie geeft aanleiding tot intimidatie, want een verhuurder die in diens recht staat heeft geen intimidatie nodig; die kan het huurcontract ontbinden.

71 procent geeft aan dat er aanleiding was om melding te maken, daarvan heeft 80% ook melding gemaakt:

  • Bij de verhuurder zelf (61%)
  • Bij de gemeente (31%)
  • Bij de Huurcommissie (30%)
  • Bij de Woonbond (21%)
  • Bij de politie (16%)

Gemeentelijk meldpunt onbekend

Van degenen die melding maakten bij de gemeente, zegt 61 procent dat het niet geholpen heeft. Dat gemeentes vaak niet ingrijpen blijkt ook uit de rondgang van Radar onder 195 Nederlandse gemeenten: slechts een handjevol heeft actie ondernomen op meldingen van huurders over intimiderende verhuurders. Terwijl dit wel een taak is van de gemeente.

Sinds januari dit jaar hebben gemeentes namelijk de plicht om als meldpunt te fungeren in het kader van de Wet Goed Verhuurderschap. Deze wet moet huurders beschermen tegen intimiderende huisbazen. Maar juist van de huurders die nu een verhuurder hebben die ze eruit wil hebben, weet drie kwart (74%) niet eens dat dit meldpunt bestaat.

Wil jij een klacht indienen? In dit artikel kun je je gemeente intikken, dan krijg je de link naar het meldpunt dat jij kunt benaderen.

Particulieren die verhuren: goed of slecht?

Tot slot hebben we mensen gevraagd wat ze ervan vinden dat particulieren extra woningen bezitten om te verhuren als inkomstenbron. Voor deze mensen is het extra huis bijvoorbeeld voor hun pensioen, als ze het ooit weer verkopen. En de huur levert ze maandelijkse inkomsten op. Dat betekent dat mensen die huren deze inkomsten via het huurbedrag betalen: de ene persoon betaalt dus de andere om te kunnen wonen, waarbij degene die het huis bezit er geld aan overhoudt.

Of dit een goede zaak is, daarover zijn de meningen verdeeld: 36 procent vindt het niet goed, 30 procent vindt het wel goed, de rest is neutraal of heeft geen mening. Dat het conflict oplevert, blijk in ieder geval uit dit onderzoek. Want als de verhuurder het huis wil verkopen, wat de meest gegeven reden is dat verhuurders de huur willen opzeggen, levert het meer op zónder huurders erin. En als de huurders er dan niet uit willen…

Ze zegt dat ik in haar spaarpot zit voor haar pensioen

Vanavond meer over de toenemende intimidatie van verhuurders en de achterblijvende hulp voor huurders vanuit de gemeente (lees hier alvast meer) in de uitzending van Radar, 2 december om 20:25 op NPO 2, of kijk de uitzending naderhand terug op onze site.