65% van speenkoorden voldoet niet aan de veiligheidseisen: hier kun je op letten
65 procent van de speenkoorden voldoet niet aan de veiligheidseisen, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel - en Warenautoriteit (NVWA). Door de ‘onveilige’ speenkoorden lopen kinderen risico op verstikking. Wat is er aan de hand? Radar zoekt het voor je uit.
Wat is een speenkoord?
Een speenkoord is een accessoire dat gebruikt wordt om de fopspeen aan kleding van een baby of jong kind vast te maken. Het moet ervoor zorgen dat het kind niet in de speen stikt of gewond raakt. Daarnaast wordt voorkomen dat de speen niet op de grond valt of verloren gaat. Om ongelukken te voorkomen, is het belangrijk dat een speenkoord veilig is én voldoet aan de wettelijke veiligheidsnormen. Zo mogen er bijvoorbeeld geen kleine onderdelen losraken.
Resultaat NVWA: 65% voldoet niet aan eisen
Aanleiding voor het onderzoek van de NVWA was een enquête, uitgezet onder ouders en verzorgers in 2023. Uit deze enquête kwam eerder naar voren dat sommige speenkoorden gebreken vertoonden. Zo gaven meerdere ouders aan dat jonge kinderen kleine onderdelen in hun mond kregen.
De NVWA voerde eerder dit jaar een onderzoek uit en richtte zich op de producenten en handelaren van deze eerder aangegeven onveilige speenkoorden. De NVWA heeft voor het onderzoek de veiligheid van twintig verschillende speenkoorden onderzocht.
Hierbij keken ze vooral naar de lengte van de koorden, hun weerstand tegen vallen en stoten, én of de clip ventilatieopeningen bevat. Dertien van de twintig onderzochte speenkoorden vertoonden afwijkingen. De volgende afwijkingen kwamen voor:
- Vijf speenkoorden bleken te lang te zijn. Dit kan leiden tot verstikking wanneer het koord om de nek van het kind komt te zitten.
- Er kwamen onderdelen los bij acht speenkoorden.
- Bij twee speenkoorden ontbrak de ventilatieopening. Door de opening op de clip van het speenkoord wordt verstikking voorkomen.
- Vijf speenkoorden werden verkocht zonder contactinformatie van de producenten.
- Bij zeven van de onderzochte speenkoorden bleek niks mis te zijn of te ontbreken.
Hoewel de onveilige speenkoorden zijn teruggeroepen en pas weer verkocht mogen worden wanneer zij voldoen aan de wettelijke eisen, zijn er punten waar je op kunt letten voordat je een speenkoord koopt. Ook kun je controles uitvoeren of het speenkoord veilig is en blijft.
Waar moet ik op letten als consument bij het gebruik of de aankoop van een speenkoord?
Volgens de NVWA kun je op de volgende punten letten wanneer je een speenkoord koopt. Zo kun je navragen of het speenkoord gemaakt is volgens de Europese veiligheidsnorm voor speenkoorden (NEN-EN 12586).
Heb je een speenkoord gekocht? Controleer de volgende punten dan regelmatig tijdens het gebruik:
- Zijn er scheurtjes of breuken in de kralen of de clip?
- Zit het koord nog stevig vast?
- Is de knoop goed bevestigd?
- Zijn de lusjes nog veilig?
- Komen er stiksels of naden los?
Let op bij het kopen van speenkoorden van particuliere verkopers op platforms zoals Marktplaats en Facebook. Hier heeft de NVWA weinig zicht op.
Bron: NVWA