Zo weet je of jouw reddingsvest ook echt veilig is
Niet alle producten die verkocht worden als reddingsvest zijn even veilig, blijkt uit onderzoek van Radar. Bij sommige vesten draai je bijvoorbeeld op je buik, waardoor je met je gezicht in het water terechtkomt. Wat is eigenlijk het verschil tussen een reddingsvest en een zwemvest? En hoe weet je of jouw vest veilig is?
Verschil zwemvest en reddingsvest
De begrippen zwemvest en reddingsvest worden vaak door elkaar gehaald, maar er zit wel degelijk verschil tussen. Een zwemvest helpt je met drijven, terwijl een reddingsvest gemaakt is om je te redden.
“Een zwemvest biedt minder drijfvermogen en is alleen geschikt voor natte watersportactiviteiten, waarmee je ook kunt zwemmen, zoals kanoën”, legt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) uit. “Het helpt je om makkelijker de kant te bereiken als je toch in het water komt.”
Zwemvest heet officieel drijfhulpmiddel
Hoewel je het in de volksmond nog veel hoort, wordt de term 'zwemvest' overigens officieel niet meer gebruikt. In plaats daarvan spreken we over een 'drijfhulpmiddel'.
“Een reddingsvest daarentegen heeft veel meer drijfvermogen, wat wordt aangegeven in Newton.” Hoe hoger dit N-getal, hoe beter het drijft. Bij zwemvesten is het drijfvermogen maximaal 50 Newton, terwijl het bij reddingsvesten tussen de 100 en 275 Newton zit.
Bovendien zorgt een reddingsvest ervoor dat je in het water op je rug draait, waardoor je niet verdrinkt als je bewusteloos raakt. “Het kan dus letterlijk je leven redden”, aldus de woordvoerder.
Zo kies je een veilig zwem- of reddingsvest
Om te beginnen moeten alle nieuwe reddingsvesten die in Nederland worden verkocht ISO12402 goedgekeurd zijn. Bij oudere zwem- en reddingsvesten zie je (als het een veilig vest is) een CE-keurmerk. Het product voldoet dan aan de wettelijke Europese veiligheidseisen.
Koop je een reddingsvest via een webshop? Dan is het soms lastig te herkennen of het vest gekeurd is. “Wij adviseren daarom om reddingsvesten alleen bij een watersportwinkel te kopen”, vertelt de woordvoerder van de KNRM. “Ga naar een watersportwinkel bij jou in de buurt. Laat je daar adviseren, pas verschillende types vesten.”
Let tot slot op de doelgroep en het maximale gewicht van het reddingsvest. Een reddingsvest moet namelijk goed passen, om te werken zoals het hoort. Heb je een goedgekeurd reddingsvest met een goed drijfvermogen, maar is het maximale gewicht lager dan jouw gewicht? Dan is het alsnog niet veilig om dit vest te gebruiken.
Zo controleer je of jouw vest nog veilig is
“Laat je reddingsvest ook iedere twee jaar keuren om er zeker van te zijn dat het niet lek is en werkt wanneer je het nodig hebt”, gaat de woordvoerder verder. Op hun website deelt de KNRM ook tips voor als je zelf je reddingsvest wilt controleren.
Zo doe je dat:
- Controleer of de banden, stiksels, ritsen, gespen en andere sluitingen geen slijtage hebben en nog goed werken?
- Maak je reddingsvest schoon. Vuil en zand komen namelijk overal tussen en veroorzaken schade.
- Controleer het opblaasmechanisme en de indicator van de CO2-patronen die in het reddingsvest zitten: groen betekent gebruiksklaar, rood betekent dat het vest leeg is (en dus onbruikbaar).
- Controleer of er roest zit op het CO2-patroon. Als dat het geval is, moet je het patroon vervangen én controleren of dit geen schade aan het vest heeft veroorzaakt.
- Heb je een handmatig opblaasbaar vest? Blaas het dan op en laat het 24 uur liggen. Zo kun je het vest controleren op beschadigingen en lekkages.
- Bij zwemvesten met een schuimkern is het verstandig om het schuim te controleren. Als het is beschadigd of ingezakt, verliest het namelijk zijn drijfvermogen.