Zo weet je of de omvormer van jouw zonnepanelen uitschakelt

Steeds vaker komt het voor: zonnepanelen die plotseling afschakelen. In de uitzending van 18 september 2023 bespreken we dat het overbelaste elektriciteitsnet de boosdoener is. Hoe kun je erachter komen of dit probleem zich ook in jouw buurt voordoet? En wat zijn de tekenen dat jouw omvormer is uitgeschakeld? 

Wat is het probleem?

Wanneer het energienet overbelast raakt, bijvoorbeeld op zonnige dagen wanneer veel zonnepanelen in de buurt energie produceren en terugleveren, ontstaat er een overschot aan elektriciteit op het net. Zodra de spanning op het net de grens van 253 volt overschrijdt, schakelen de omvormers van de zonnepanelen automatisch uit. Dit doen ze om te voorkomen dat apparaten zoals je televisie of wasmachine schade oplopen. Het gevolg hiervan is dat niet alleen de teruglevering van elektriciteit aan het net stopt, maar ook dat je je eigen opgewekte stroom niet kunt benutten.

Een overbelast stroomnet

Het energienet kan de toenemende hoeveelheid opgewekte stroom op bepaalde momenten dus niet aan. En de bestaande infrastructuur moet worden aangepast om deze groeiende vraag naar elektriciteit aan te kunnen. Tot die tijd zal het dus steeds vaker gebeuren dat onze omvormers uitschakelen en netbeheerders verwachten dat dit in de toekomst steeds vaker zal gebeuren. Uit ons Testpanel-onderzoek blijkt dat 1 op de 3 zonnepaneelbezitters niet weet of hun omvormer weleens uitschakelt. Hoe weet je of er op jouw locatie problemen zijn met het overvolle stroomnet? Wij hebben vijf tips:

Tip 1 Controleer je postcode

Bij de drie grote Netbeheerders Liander, Stedin en Enexis kun je controleren of er spanningsproblemen zijn in jouw wijk. Het is verstandig om dit te doen voordat je (extra) zonnepanelen neemt. Zo voorkom je mogelijke problemen met de teruglevering van energie.

Tip 2 Controleer je zonnepanelen-app

Je kunt eenvoudig controleren of je omvormer correct werkt via je zonnepanelen-app. In de app kun je de stroomproductie van je zonnepanelen in real-time volgen aan de hand van een grafiek. Het is normaal dat deze grafiek gedurende de dag op en neer gaat, afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht. Maar als je op een zonnige dag opmerkt dat de grafiek gedurende lange tijd op nul blijft staan,is de kans groot dat je omvormer is afgeschakeld. In dat geval is het een goed idee om contact op te nemen met je netbeheerder.

Tip 3 Gebruik zoveel mogelijk je eigen opgewekte stroom

Overdag, wanneer de zon volop schijnt en je zonnepanelen flink wat stroom opwekken, is het een goed idee om die zelf opgewekte energie te benutten. Heb je bijvoorbeeld een elektrische auto? Dan is dit het perfecte moment om hem op te laden. Maar let op dat je omvormer aan staat, anders kan het zijn dat je overdag toch stroom van het reguliere elektriciteitsnet gebruikt, waar je gewoon voor moet betalen.

Tip 4 Plaats zonnepanelen op het oosten en/of het westen

Zonnepanelen die op het oosten en/of het westen zijn gericht, produceren zo'n 10% minder energie dan panelen gericht op het zuiden. Volgens Netbeheer Nederland sluit de productie van stroom echter beter aan op het verbruik. Zonnepanelen op het oosten en westen leveren namelijk vooral tijdens de ochtend en avond de meeste stroom, en dat is precies wanneer de meeste mensen thuis zijn.

Tip 5 Meld je zonnepanelen aan op energieleveren.nl

Je kunt je zonnepanelen aanmelden op energieleveren.nlHierdoor kunnen netbeheerders het energienet stabiel houden, veilig werkzaamheden uitvoeren, de juiste vergoeding voor teruglevering garanderen, en controleren of je meter geschikt is voor teruglevering.

Bovenstaande tips zijn ook weergegeven in deze animatie. 
 

animatie zonnepanelen.jpg
 

Reactie Rob Jetten

Demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten was uitgenodigd in de studio om het uitschakelen van omvormers te bespreken. In een schriftelijke reactie laat hij weten dat we steeds vaker te maken kunnen krijgen met overbelasting van ons elektriciteitsnet. Er wordt gewerkt aan maatregelen en een actieagenda om dit probleem op te lossen. Jetten wijst ook op de dringende behoefte aan versnelling in het vergunnings-verlenings-proces. Zijn volledige reactie vind je hier.

Forumreacties

95
  • Door Radar

Beste forumgebruikers, In de uitzending van 18 september 2023 besteden wij aandacht aan zonnepanelen die plots afschakelen, wat leidt tot hoge energierekeningen. Wij vragen ons af: heb jij hier ervaring mee en wat vind jij van deze ontwikkeling? Lees hier hoe je erachter kunt komen of dit probleem zich ook in jouw buurt voordoet: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/zo-weet-je-of-de-omvormer-van-jouw-zonnepanelen-uitschakelt/. Groet, Internetredactie Radar

  • Door Cro

Klopt dat bericht wel? Het is toch niet de netbeheerder die de omvormer afsluiten, maar de omvormer zelf op basis van wettelijk vastgestelde normen? Immers de netbeheerder kan niet meten wat de exacte spanning is op het net bij de particulier thuis op locatie va de omvormer, en ja, dat kan verschillen afhankelijk van de factoren in huis, denk aan kabel lengte en dikte. Het kan dus prima zo zijn dat bij particulier A in een rijtje de boel uit is gegaan, terwijl bij directe buurman B alles nog lekker doordraait.

  • Door Alex van Kampen

De netbeheerder kan via de slimme meters het net in de gaten houden.