Tweedehands zonnepanelen populair op Marktplaats: waar moet je op letten?

ANP-448826727 (1).jpg

‘Gebruikte zonnepanelen’ blijkt dit jaar een veelvoorkomende zoekterm te zijn op Marktplaats. Maar waarom zou je zonnepanelen tweedehands kopen en waar moet je op letten? Radar zocht het uit.

Je ziet ze steeds meer voorbij komen op de daken: zonnepanelen. Er hangt meestal een fors prijskaartje aan. Wil je toch groene energie opwekken zonder dat je direct flink moet investeren? Dan zijn tweedehands zonnepanelen ook een optie. De voordelen van zonnepanelen zijn duidelijk: je kunt zelf energie opwekken en besparen op kosten, je draagt bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot en het kan de waarde van je woning verhogen.

Levensduur rond de 25 jaar

Als zonnepanelen rond de 25 jaar mee kunnen gaan, dan kun je denken: waarom worden ze dan weggedaan? Volgens Jan Roelof Hoving, woordvoerder van Vereniging Eigen Huis, komt dit omdat er tegenwoordig verschillende zonnepanelen zijn die meer energie opleveren. Hierdoor nemen mensen sneller de keuze om verouderde panelen weg te doen. Daarnaast kan het ook zo zijn dat de panelen niet meer nodig zijn, omdat een pand gesloopt wordt. 

Waarom tweedehands kopen?

Als je op Marktplaats kijkt dan valt het al snel op dat de prijzen voor zonnepanelen erg verschillen. Van 400 euro tot 2500 euro (dit verschilt per stuk). ‘Veel mensen die panelen tweedehands willen kopen doen dit waarschijnlijk vanwege de prijs. Zo ben je veel goedkoper uit dan wanneer je ze nieuw koopt. Voor nieuwe zonnepanelen – zo’n tien stuks – betaal je namelijk al snel tussen de 4000 en 5000 euro’, vertelt Hoving. 

Voor het milieu hoef je het niet per se te doen. ‘Veel onderdelen zijn her te gebruiken, denk aan: glas, aluminium en koperdraden.’ Wel zorg je ervoor dat er minder panelen geproduceerd hoeven te worden. 

Waar moet je op letten?

Als je tweedehands zonnepanelen wilt aanschaffen, dan moet je wel op een paar punten letten. ‘Via Marktplaats producten kopen brengt wel een risico met zich mee. Maar als je bepaalde informatie over de panelen hebt, dan kom je wel een heel eind’, aldus Hoving.  Zo is het handig om na te gaan hoe oud de panelen zijn en wat het vermogen daarvan is. ‘Oudere panelen hebben vaak het vermogen van 240 wattpiek en leveren per jaar ongeveer 210 kilowattuur op per paneel (dit is gericht op het zuiden en met een goede hellingshoek). Bij zonnepanelen van de huidige generatie is dit ongeveer 325 kilowattuur per paneel.’ 

Daarnaast heb je ook te maken met een omvormer. Dit is een apparaat dat ervoor zorgt dat gelijkspanning naar wisselspanning gaat. Wisselspanning heb je volgens Hoving in je woning nodig voor stroom. ‘Een omvormer gaat zo’n tien tot vijftien jaar mee. Het kan dus zijn dat je deze wel moet vervangen als je tweedehands panelen aanschaft.’ 

Tot slot heb je een installateur nodig. ‘De meeste installateurs van zonnepanelen willen liever nieuwe panelen verkopen en installeren. Tegenwoordig hebben ze het ook ontzettend druk, waardoor ze misschien niet de behoefte hebben om tweedehands panelen te plaatsen. Je weet toch niet helemaal wat je in handen hebt, ook omdat je waarschijnlijk geen garantie meer hebt.’

Forumreacties

34
  • Door Radar

‘Gebruikte zonnepanelen’ blijkt dit jaar een veelvoorkomende zoekterm te zijn op Marktplaats. Maar waarom zou je zonnepanelen tweedehands kopen en waar moet je op letten? Radar zocht het uit: https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/tweedehands-zonnepanelen-populair-op-marktplaats-waar-moet-je-op-letten/ Heb jij hier ervaring mee? Zou jij gebruikte panelen kopen?

  • Door irene.van-houte-valkenburg

Voor ons niet, ik moet opzoek naar iemand die ze wil leggen. En de omvormer is daar aan gedacht , en eventueel een te oude meterkast. Nee wij hebben een bedrijf ingeschakeld, zonder zorgen de panelen geplaatst. Je krijgt ook de btw terug, dat is ook een aardig bedrag. Plus de garantie tijd. Op onderdelen 10 jaar de panelen 25 jaar garantie...Waar komen trouwens die 2de hand panelen vandaan......Ook als je je huis verkoopt blijft de garantie van toepassing.

  • Door kweenie

Voor ons niet, ik moet opzoek naar iemand die ze wil leggen. En de omvormer is daar aan gedacht , en eventueel een te oude meterkast.
Dat zijn uiteraard zaken waar je op moet letten. En tweedehands zou ik ook alleen doen als je het zelf kunt en wilt installeren. In dat geval is het prijsverschil wel interessant. Als je het ook moet laten installeren, dan komen er zo veel kosten bij dat de besparing bij tweedehands procentueel relatief klein is. Dan zou ik eerder voor nieuw gaan.
Waar komen trouwens die 2de hand panelen vandaan......Ook als je je huis verkoopt blijft de garantie van toepassing.
Er zijn genoeg mensen die al een beperkt aantal panelen hebben, maar dat aantal wil uitbreiden. Bijvoorbeeld als er bij de bouw verplicht een handvol op het dak is gelegd, maar er veel meer ruimte is. Het is dan vaak veel handiger (en soms ook goedkoper) om het geheel te vervangen door één nieuwe set, in plaats van een extra set panelen plus extra omvormer plus extra electragroep en leidingen te nemen. Dan kunnen de oude panelen en omvormer naar Marktplaats.